Gedeon napja van. | 2024.03.28

Használtautó.hu: jelentősen élénkült tavaly a használtautó-piac

2016-01-11 09:17:56

 

Jelentősen élénkült a használtautó-piac, tavaly 12 százalékkal több autót adtak el, mint egy évvel korábban, miközben az átlagárak 3 százalékkal emelkedtek - közölte a Használtautó.hu autós portál hétfőn.

 

    A használtautó-index, az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám, a 2014. év végi 134,4 százalékról 156,8 százalékra emelkedett. Az index 100 százalék feletti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete felette jár a bázisnak tekintett időszak teljesítményének.
    A közlemény szerint 2014-ben részben a forintárfolyam gyengülése, illetve a használtautó-importra bevezetett vagyonszerzési illeték közvetett hatásainak eredményeként drágultak a használt autók átlagosan 8 százalékkal. Tavaly szintén infláció feletti, 2,6 százalékos átlagos árnövekedés volt jellemző, az utolsó negyedévben észlelt átlagár már meghaladta az 1,67 millió forintot.
    Leginkább, több mint 17 százalékkal, a nagy autók drágultak 2013-hoz képest, a használt terepjárókért ugyanakkor továbbra is csaknem 2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint 2013 végén.
    A portál rámutatott, hogy a Magyarországon értékesített használt személyautók háromnegyede a kis autók, az alsó-középkategóriás, illetve a felső-középkategóriás autók halmazába sorolható, utóbbiak szintén több mint 10 százalékkal drágultak.
    A kis autók között a legnépszerűbb használt autó a Suzuki és az Opel, az alsó-középkategóriában főként az Opelt és a Volkswagent, a felső-középkategóriában pedig a Volkswagent és a BMW-t részesítik előnyben a vásárlók - írta a Használtautó.hu