Gedeon napja van. | 2024.03.28

Folytatódik a Budapesti Román Kulturális Intézet Zenei gyöngyszemek című sorozata

2016-01-10 10:15:08

 

Angela Draghicescu zongora- és Jeff Siegfried szaxofonművész fellépésével folytatódik a Budapesti Román Kulturális Intézet Zenei gyöngyszemek című sorozata január 19-én.

 

    A kulturális intézet székházában adandó hangversenyen Jules Demersseman, Fernande Decruck, Bartók Béla és Dan Dediu művei hangzanak el - derül ki az MTI-hez eljuttatott ajánlóból.
    Angela Draghicescu zongoraművésznő számos szóló-, illetve zenekari koncerten lépett fel amerikai, kanadai, ázsiai és európai pódiumokon. A Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Akadémia, a Seattle Pacific University és Southeastern Louisiana Egyetem zongoratanszékeinek volt oktatója, jelenleg a tacomai Puget Sound Egyetemen dolgozik. Idén júliusban a rangos New York-i Carnegie Hallban ad kamarakoncertet.
    A klasszikus zenét játszó amerikai szaxofonművész, Jeff Siegfried az illinois-i Northwestern Egyetemen szaxofon és muzikológia szakokon diplomázott, a Grammy-díjas Timothy McAllister szaxofonművész tanítványaként. Jeff Siegfried a világ jelentős koncerttermeiben lépett fel a New York-i Carnegie Halltól a budapesti Müpáig, és a Chicagói Szimfonikus Zenekarral is dolgozott együtt.
    A Budapesti Román Kulturális Intézet által 2013-ban indított, Zenei gyöngyszemek című koncertsorozat ezzel hetedik alkalmához érkezett. A sikeres kezdeményezés célja a klasszikus zene népszerűsítése - írták az ismertetőben.
    Az elmúlt három év során a Zenei gyöngyszemek vendége volt Ilinca Dumitrescu (zongora) és Vasile Macovei (fagott); Bianca-Luigia Manoleanu (szoprán) és Remus Manoleanu (zongora); Razvan Suma (cselló), Toma Popovici (zongora) és Horia Dumitrache (klarinét); Anca Iarosevici (viola da gamba) és Bogdan Mihailescu (klasszikus gitár); a Flauto Dolce együttes és Sinziana Mircea zongoraművész - idézték fel.