Auguszta napja van. | 2024.03.29

További ónos esőre figyelmeztet a meteorológia

2016-01-09 21:02:00

Több megyében és a fővárosban továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt. Vasárnap is több megyében kell ónos esőre készülni, több helyen tartós ködre és sok esőre is figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Az MTI-hez szombat este eljuttatott veszélyjelzés szerint több megyében és a fővárosban a következő órákban is készülni kell - helyenként tartós - ónos esőre. Vasárnap reggelig az eső mellett északon még helyenként fagypont körüli hőmérséklet mellett ónos eső, az északi határvidéken kevés hó is várható.
    A Dunántúli-középhegység középső és keleti részén, a Dunazug-hegységben, illetve az Északi-középhegységben helyenként kevéssel fagypont alatt alakul a hőmérséklet, de délnyugat felől fokozatos enyhülés valószínű. Ennek megfelelően ez utóbbi tájakon az esti, éjszakai intenzívebb csapadék eleinte még ónos eső formában valószínű. Az északi határvidéken (Heves-Borsodi-dombság, Borsod-Abaúj-Zemplén északi része, esetleg Nógrád északi része) néhány centiméter hó hullhat, majd éjszaka ezeken a tájakon is inkább ónos eső, eső várható - tették hozzá.
    Főként nyugaton, illetve a Dunántúli- és Északi-középhegységben, a Balaton térségében több helyen is sűrű ködre lehet számítani. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Vas és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést vasárnapra.
    Az ónos eső veszélye miatt a fővárosra és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vasárnapra már csak elsőfokú figyelmeztetést jeleznek.
    Ezzel együtt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a sok eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.
    Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között alakul, ám délen, délkeleten hajnalban ennél melegebb lehet. A maximumhőmérséklet általában plusz 1-6 fok között várható, de délkeleten, délen 7-10 fokig is melegedhet a levegő.