Ervin napja van. | 2024.04.26

Több évi börtönbüntetésre ítéltek Szíriába utazott francia dzsihadistákat Párizsban

2016-01-08 16:30:00

 

A párizsi büntetőbíróság hat, illetve tíz évi börtönbüntetésre ítélt pénteken két francia állampolgárságú, Szíriában járt dzsihadistát. Az egyikőjük fél év után hazatért, a másik azonban továbbra is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet aktív tagja.

 

    A bíróság az első esetben az ügyészségnél kevésbé szigorúnak mutatkozott, a vádhatóság ugyanis hét év szabadságvesztés kiszabását kérte Zakaria Chadilira, aki 2014-ben fél évet töltött Szíriában, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető egyik csoport soraiban. Az ügyészség azt is kérte, hogy a büntetés első kétharmadát a bíróság nyilvánítsa úgynevezett biztonsági szakasznak, amikor is az elítélt nem részesülhet semmilyen kedvezményben. 
    A bíró azonban biztonsági szakasz nélkül szabta ki a hat évi börtönbüntetést, indoklása szerint azért, hogy a bűnszövetkezetben elkövetett terrorcselekmények esetén szerinte "szükséges büntetést" és az elítélt által kinyilvánított integrációs szándékot össze lehessen hangolni. Ezzel a 28 éves férfi büntetésének egy része néhány hónap múlva elengedhető lesz.     
    Martin Pradel ügyvéd szerint a bíróság figyelembe vette, hogy Zakaria Chadili "távolsággal kezeli" korábbi életét, és a bíró lehetőséget adott számára a visszailleszkedéshez a társadalomba. 
    A bíróság az ügyészség kérésének megfelelően tíz évet szabott ki az Iszlám Állam jelenleg is aktív tagjára, a 22 éves Ziyeid Souiedre, akit távollétében ítéltek el.
    A két francia együtt indult Szíriába 2014 elején, Ziyeid Souied azonban nem tért haza Franciaországba. Az utolsó hírek szerint a szervezet rendfenntartó osztagánál dolgozik és a külföldi dzsihadisták toborzásában vesz részt. A bíróság szerint a férfi különösen veszélyes.