Gedeon napja van. | 2024.03.28

Háborús bűnök miatt vádat emelt a horvát ügyészség "Dragan kapitány" ellen

2016-01-08 12:53:04

 

A horvát államügyészség vádat emelt a szerb Dragan Vasiljkovic ellen, akit "Dragan kapitány" néven is ismernek, és akit az ausztrál hatóságok tavaly júliusban adtak át Horvátországnak - jelentette az N1 kereskedelmi csatorna pénteken.

 

    A spliti ügyészség azzal vádolja Vasiljkovicot, hogy mint a szerb félkatonai alakulatok parancsnoka, a szerb-horvát háború elején horvát katonák, rendőrök és civilek, valamint külföldi újságírók elűzésére, megkínzására és megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában.
    Az 59 éves, belgrádi születésű Dragan Vasiljkovic ausztrál állampolgársággal is rendelkezik, és a Daniel Snedden nevet használja. Az ausztrál rendőrség Zágráb követelésére 2006-ban vette őrizetbe. 2009 és 2010 között szabadlábra helyezték, majd az ausztrál legfelsőbb bíróság újra elfogatóparancsot adott ki ellene. Az ausztrál kormány 2012-ben döntött arról, hogy kiadja Horvátországnak. Dragan Vasiljkovic kilenc évig küzdött a kiadatás ellen, de miután minden jogi lehetőséget kimerített, és nem volt módja további fellebbezésre, kiadták őt Horvátországnak. 
    "Dragan kapitány" következetesen tagadja az ellene felhozott vádakat.