Auguszta napja van. | 2024.03.29

BÉT - Pozitív nemzetközi hangulat határozza meg a kereskedést az elemzők szerint

2016-01-08 08:09:24

A Budapesti Értéktőzsde kereskedését pénteken a pozitív nemzetközi hangulat befolyásolja majd a várakozások szerint az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

    Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: az elmúlt napok rossz a nemzetközi hangulata megfordult, mivel a kínai stabilizáció - főként a jüan esetében - pozitív hatású a fejlett piacokra, így az amerikai és az európai tőzsdékre, ugyanis megszűnt az eladói nyomás.
    Hozzátette: ennek a folyamatnak a hatására várhatóan a BÉT-en is kedvező hangulatú kereskedés lesz pénteken. Így a magyar tőzsdeindex, a BUX várhatóan pluszban nyit.
    Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott összegzése szerint csütörtökön a kínai piacfelügyelet átmenetileg felfüggesztette az úgynevezett "Circuit Breaker"-rendszert, azaz a CSI 300 index 7 százalékos csökkenésekor sem zárják be a tőzsdéket.
    Az ázsiai indexek pénteken reggel a "zöld tartományban" mozognak, de a szakértők szerint az emelkedés nem a csütörtöki bejelentéssel, hanem egyfelől az olajár jelentős erősödésével, másrészt a jüan középárfolyamának korrigálásával van összefüggésben.
    Az Equilor elemzői szerint a pozitív nemzetközi hangulatot átveheti a magyar részvénypiac is, óvatos felfelé elmozdulásra számítanak. A kisebb részvények közül jól szerepelhet az FHB, miután a csoport rendkívüli közleményben tájékoztatott arról, hogy figyelembe veszi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tőkeemelésben való részvételi szándékát. A felajánláshoz a Takarékbank is csatlakozott, így az MNV tulajdoni hányada az FHB Jelzálogbankban elérheti a decemberi tőkeemelést megelőző szintet, megközelítőleg 7,3 százalékot. Pénteken délelőtt 10 órakor a Wizz Air vezérigazgatója Váradi József tart sajtótájékoztatót, bejelentése a tőzsdét is érintheti az Equilor véleménye szerint.
    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 405,44 pontos, 1,69 százalékos csökkenéssel, 23 595,10 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 14,8 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol 300 forinttal, 2,10 százalékkal, 13 980 forintra csökkent, 2,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 184 forinttal, 3,09 százalékkal, 5775 forintra esett, forgalmuk 8,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,98 százalékkal, 405 forintra gyengült, forgalma 314,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 5 forinttal, 0,09 százalékkal, 5565 forintra csökkent, a részvények forgalma 3,1 milliárd forintot ért el.