Andrea napja van. | 2024.04.18

A menekültáradat csökkentése a holland EU-elnökség egyik fő prioritása

2016-01-07 14:46:06

 

Az Európába érkező menekültek számának jelentős csökkentése az egyik legfőbb célkitűzése a január elsején kezdődő holland soros uniós elnökségnek - közölte csütörtökön Mark Rutte holland miniszterelnök.

 

    A kormányfő erről a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt az uniós elnökség amszterdami nyitórendezvényén.
    A menekültek számának sokkal alacsonyabbnak kell lennie - hangsúlyozta Mark Rutte. Hozzátette, Hollandia emellett biztosítani kívánja az uniós tagállamok közötti méltányos tehermegosztást a menekültválság kezelése terén és azt is, hogy minden tagországban elegendő befogadóközpont működjön.
    A sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a holland elnökség alatt hatékony európai határőrséget és parti őrséget fognak létrehozni. "A migrációs válságra nem a határok lezárása a helyes válasz" - szögezte le az Európai Bizottság elnöke.
    A soros elnökségnek három másik fő prioritása van: a munkahelyteremtés és innováció, a pénzügyi stabilitás, valamint a jövőbe tekintő klíma- és energiapolitika.
    Az Európai Bizottság tagjai a nyitórendezvény alkalmából csütörtökön mindannyian Amszterdamba látogattak, ahol délelőtt a holland kormány tagjaival egyeztettek. A biztosok ezt követően Vilmos Sándor holland királlyal és Máxima királynéval találkoznak, majd délután Hágába utaznak, hogy parlamenti képviselőkkel és szenátorokkal folytassanak megbeszélést.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány