Gedeon napja van. | 2024.03.28

Maradandó károsodáshoz vezethet a fogfehérítés

2016-01-07 13:18:12

 

Maradandó fogkárosodáshoz vezethet a különböző fogfehérítő termékek használata - figyelmeztet egy kanadai szakértő.

 

    A vancouveri Brit Columbia Egyetem fogászati tanszékén dolgozó Adriana Manso szerint a fogfehérítés lehetséges mellékhatásai közé tartozik a fogzománc károsodása, a fogíny irritációja és a fogérzékenység.
    A szakember szerint a mellékhatások egy része tartós, a fogzománc károsodása visszafordíthatatlan problémát jelent. A recept nélkül kapható fogfehérítő termékek esetében továbbá fennáll a túl gyakori, illetve a helytelen használat kockázata - olvasható az egyetem honlapján.
    "Fontos észben tartani, hogy a fogfehérítés nem mindenki számára ajánlott. Mindig érdemes először a fogorvossal konzultálni. Az elszíneződött vagy sötétebb fogak hátterében különböző okok állhatnak, így a kezelési lehetőségek és az eredmények is eltérőek" - hangsúlyozta Manso.
    A fogfehérítő termékek hidrogén-peroxidot tartalmaznak, amely a zománcon áthatolva lebontja az elszíneződést okozó vegyületeket, és a fog világosabbá válik.
    A fogászati rendelőben használt termékek akár 40 százalékkal több hidrogén-peroxidot is tartalmazhatnak. A fehérítési folyamat hasonló, de ezeket a kezeléseket kizárólag szakembereknek szabad végezniük.
    Manso szerint a fogfehérítést nem szabad túlzásba vinni, és a fogzománc károsodása miatt kerülni kell az évenkénti megismétlését.
    (http://news.ubc.ca/2016/01/06/teeth-whitening-can-cause-permanent-damage-ubc-prof/)