Gedeon napja van. | 2024.03.28

Istenhitre van szükség Magyarország megerősítéséhez

2016-01-07 08:28:38

Istenhitre és a katolikus egyház támogatására van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük Európát és megerősítsük országunkat - jelentette ki az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpont avatóünnepségén.

Köszöntőjében Soltész Miklós hangsúlyozta: minél több olyan egyházi fejlesztésre van szükség, mint a most megújult Egri Érseki Palota, amely azt üzeni a világnak: él az egyház és mindig támasza lesz a világban szétszóródó magyar fiataloknak.

 
"Egy egyházi épület felújítása soha nem öncélú"
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

 

Az államtitkár úgy fogalmazott: egy egyházi épület felújítása soha nem öncélú, hiszen az egyház nem önmagában használja.

Kitűnő példa erre a most átadott Egri Érseki Palota, amely most már nyitva áll a nagyközönség előtt is kulturális és turisztikai látogatóközpontként - tette hozzá.

 
Ternyák Csaba egri érsek Soltész Miklóssal beszélget
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

 

Ternyák Csaba egri érsek arról beszélt: ez a hányatott sorsú épület most megújulva, és kapuit megnyitva az emberek, a város, a megye és az ország szolgálatába áll.

Célunk az is, hogy a palota fenséges tereit bejárva, kiállításait megtekintve megnyíljon a látogatók előtt a katolikus egyház olykor zártnak tűnő világa és helyes képet adjon magáról az egyházról - fogalmazott az érsek.

 
A kápolna
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

 

Kifejtette: az épületben található impozáns kápolna kórusáról letekintve méltán eszünkbe jut, hogy ez az imádságnak és az Istennel való találkozásnak a helye, a palota kiállításainak köszönhetően pedig olyan kulturális értékeket ismerhet meg a látogató, amelyek arról tanúskodnak, hogy régen az egyház a kultúra és a művészetek egyik legfőbb mecénása volt - hangsúlyozta az érsek.

Ternyák Csaba kiemelte: az épületben látható képek és a liturgikus eszközök Isten dicsőségét hirdetik, és az emberek lelki javát, kulturális és vallási identitásának megőrzését szolgálják ma is.

 
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

 

Mi, egriek hiszünk abban, hogy városunk egy "kis Magyarország", amely fontos egyházi, történelmi és turisztikai központ - fogalmazott köszöntőjében Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere.

Kiemelte: Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy a magyarok elismerik a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, ennek szellemében tehát az érseki palota felújítása Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja.

 
Az érseki palota legrégebbi, legértékesebb középső szárnya teljesen megnyílik a nagyközönség előtt
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

 

Virág Zsolt projektmenedzser a beruházásról elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében 1,1 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően az egri épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája lesz, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A legrégebbi, legértékesebb középső szárnya ugyanakkor teljesen megnyílik a nagyközönség előtt és komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt.