Andrea napja van. | 2024.04.18

Lassult az amerikai szolgáltatóipari növekedés decemberben

2016-01-06 17:55:00

 Lassult decemberben az Egyesült Államok szolgáltatóipari teljesítményének növekedési üteme - közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.
Decemberben 54,3 pontra csökkent a novemberi 56,1 pontról az Egyesült Államok szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI), de magasabb lett az adatok szűkebb köre alapján kalkulált 53,7 pontos előzetes értéknél. 
    A decemberi szolgáltatóipari BMI 11 hónapja a legalacsonyabb lett és alatta maradt a Markit adatgyűjtésének 2009-es kezdete óta kalkulált 55,8 pontos kumulált átlagnak is.
    A szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI mutatók adatai alapján kalkulált összetett BMI decemberben 54,0 pontra csökkent a novemberi 55,9 pontról, jobb lett viszont az előzetes 53,5 pontnál. 
    Az összetett BMI 12 hónapja a legalacsonyabb értéket érte el decemberben.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
    A BMI adatok alapján úgy tűnik veszített lendületéből a szolgáltatóipari szektor teljesítményének a növekedése - kommentálta a jelentés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. 
    A feldolgozóipari teljesítmény növekedésének megrekedésével együtt ez egy éve a legalacsonyabb növekedési ütemhez vezetett. Annak ellenére is, hogy az adatok alapján a negyedik negyedévre viszonylag jó éves 1,9 százalékos GDP-növekedést lehet valószínűsíteni, az év végére beköszöntött relatív gyengeség mégis a lendületvesztés lehetőségét vetíti előre - fejtette ki. 
    Miután közel egy évtizede első alkalommal emelt kamatot az elmúlt év végén, a Fed biztos ami biztos alapon valószínűleg tartózkodni fog egy újabb kamatemeléstől, amíg pontosabb képet nem tud alkotni a lassulás mértékéről - jelezte a Markit szakértője.