Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Szlovénia arab nyelvű fordítókat keres

2016-01-05 17:12:14

A szlovén belügyminisztérium arab nyelvű fordítókat keres, hogy segítsék a rendőrség munkáját a menekültügyi eljárások elbírálásánál, valamint a migránsok személyazonosságának ellenőrzésénél - közölte a ljubljanai sajtó kedden.

    Szlovénia a múlt héten a migránsok szigorúbb azonosítását kérte Horvátországtól, miután Ausztria visszautasította sok migráns fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági adatokat adtak meg. Arra, hogy a migránsok nem mondanak igazat származási országukat és nemzetiségüket illetően, az osztrák tranzitállomáson dolgozó, arabul tudó tolmácsok jöttek rá. A szlovén belügyminisztérium ezért arab, angol és szlovén nyelvű fordítókat keres, hogy segítsék a szlovén hatóságok munkáját a migránsok kiszűrésében Horvátországból való belépésüknél.
    Eközben szlovén lapok ismertették a milánói Corriere Della Sera napilap közlését, amely szerint Olaszország hamarosan visszaállíthatja határainak ellenőrzését Szlovéniával, amennyiben növekszik a szlovén-olasz határt ellenőrizetlenül átlépő migránsok száma. Az olasz lap szerint hetente 300-400 migráns érkezik Szlovéniából Olaszországba, ahol nemzetközi védelmet kérnek.
    A horvát-szlovén határt hétfőn 1708, kedd 12 óráig pedig újabb 886 migráns lépte át. Szlovéniában - legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta csaknem 392 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, csak januárban 12 817-et.
    A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban csaknem 570 embert vettek nyilvántartásba.