Gedeon napja van. | 2024.03.28

LMP: a kormány mesterségesen nyomott béreken tartja az embereket

2016-01-05 17:03:49

 Az LMP szerint a kormány mesterségesen nyomott béreken, az éhbért fizető közmunka csapdájában tartja az embereket és ez a politika ésszerűtlen, felelőtlen és közpénz-pazarló.

    Szél Bernadett országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, amelyek szerint 2015. szeptember-novemberében 118 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, amiből 61 ezret tett ki a közmunkások száma. Az elsődleges munkaerőpiacon 4 milliónál kevesebben dolgoztak, a munkanélküliek száma 284 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékon állt.
    Szintén a KSH adott hírt arról korábban a képviselő szerint arról, hogy 2015 harmadik negyedévében több éves rekordot döntött a betöltetlen álláshelyek száma: csak a versenyszférában 30 ezer munkahelyre nem találtak megfelelő munkaerőt. Ennek oka álláspontja szerint a szakképzett munkaerő hiánya és a növekvő elvándorlás.
    Az LMP szerint a kormány mesterségesen tartja dolgozói szegénységben az embereket és azt várják, hogy a közmunka további "ész nélküli felduzzasztása" helyett a kormány azon dolgozzon, hogy a munkából tisztességesen meg lehessen élni Magyarországon.