Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-01-03 14:46:04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Kontinensünk keleti felén többnyire magas a légnyomás és igazi tél van, annak minden kellékével; elszórtan havazik, a hőmérséklet napközben is fagypont alatt marad, sőt helyenként a -15, fokot sem éri el. Ugyanakkor Nyugat-, Délnyugat-Európában enyhe az idő, és esőről, záporokról érkezik jelentés, a hőmérséklet pedig jellemzően 5 és 15 fok között alakul, sőt a Földközi-tenger nyugati partvidékén néhol 20 fokot is mérnek. A hideg, fagyos levegőt az enyhe légtömegektől hosszan elnyúló, helyzetét alig változtató frontzóna választja el, amelynek területen többfelé van csapadék: eső, hó, havas eső, ónos és fagyott eső egyaránt előfordul. A Kárpát-medencében az alsó légrétegeket hideg levegő tölti ki, ugyanakkor hétfőn a magasban délnyugat felől enyhébb levegő érkezik, ez kedvez a felhő- és csapadékképződésnek.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Éjszakára az ország nagy részén elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, majd hétfőn napközben délnyugat felől ismét egyre többfelé megvastagszik a felhőtakaró és havazás kezdődik. Északkeleten délelőtt még szűrt napsütésre, délután viszont már ott is hószállingózásra számíthatunk. Hazánk nagy részén pár centi friss hó hullhat. Éjszakára mérséklődik, majd hétfőn ismét többfelé megélénkül, a Dunántúlon és az ország középső részén meg is erősödik a keleti, délkeleti szél.
    Folytatódik a fagyos idő, az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet általában -6, -12 fok között alakul, de a tartósabban derült, szélvédett helyeken -12, -16 fok is lehet. Hétfő délután -1 és -6 fok közötti hőmérséklet valószínű.