Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megvannak a palesztinok ellen nyáron elkövetett halálos terrormerénylet izraeli gyanúsítottjai

2016-01-03 13:35:00

Az ügyészség vádat emelt szélsőséges izraeli zsidó fiatalok ellen egy palesztin család három tagjának életét kioltó nyári terrormerénylet ügyében - értesült a Háárec című izraeli újság honlapja.
Az izraeli hatóságok a huszonegy éves jeruzsálemi Amirám Ben-Uliel nevű fiatalt, segítőtársaként pedig egy meg nem nevezett tizenhét éves, izraeli-amerikai kettős állampolgárságú kiskorút vádolnak a rasszista indítékból elkövetett gyilkossággal. 
    Két további zsidó fiatalt palesztinok elleni erőszakos tettekkel vádolnak, miután részben feloldották az ügyben bevezetett hírzárlatot. 
    Ben-Uliel a vádirat szerint egy korábbi, június végén palesztinok által elkövetett ciszjordániai lövöldözéses merényletet akart megbosszulni, amelyben a Malaki Rózenfeld nevű, huszonöt éves izraeli fiatal vesztette életét. 
    Egész Izraelt megrázta, amikor fél évvel ezelőtt a Duma nevű palesztin faluban Molotov-koktélt dobtak egy palesztin család lakóházára, ahol a gyújtóbomba okozta tűzben, illetve később a kórházban életét vesztette a Davasba család három tagja, a szülők és egyik kiskorú fiúgyermekük. A másik, négyéves fiukat azóta is egy izraeli kórházban ápolják súlyos égési sérülésekkel. 
    A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja szerint az Izraelben "zsidó terroristaként" jelölt két fiatal a merénylet idején Duma falu közelében lakott, ahol Ben-Uliel azért hajtotta végre egyedül a közösen eltervezett akciót, mert fiatalkorú társa nem érkezett meg találkozóhelyükre. 
    A nyomozók szerint Ben-Uliel beismerte tettét, és elfogása után személyesen be is mutatta, hogyan hajtotta végre. További három vádlottat hat másik, arabok vagyona és élete elleni rasszista bűncselekménnyel vádolnak.
    A fél évig elhúzódó gyilkossági nyomozás során megtalálták a jeruzsálemi bencés Elszenderülés temploma gyújtogatóit, egy ciszjordániai palesztin faluban egy taxi lángba borítóit, egy palesztin gabonaraktár felgyújtóit, egy palesztin juhász bántalmazóit, és kézre kerítették azokat is, akik két alkalommal autógumikat hasítottak szét Jeruzsálem egyik arab lakónegyedében. 
    A Sin Bet, az izraeli belbiztonsági szolgálat szakemberei szerint a zsidó terroristák célja a jelenlegi államrend megdöntése és királyság létrehozása volt a közbiztonságot és Izrael helyzetét megingató terrorakciókkal. 
    A támadók szerint Izraelnek nincs létjogosultsága, ezért számukra nem kötelezőek az ország törvényei. Céljuk elsőként a rombolás volt, hogy aztán építkezhessenek és királyt szentelhessenek fel az új ország élére. Szélsőséges elképzeléseik szerint a jövendő zsidó államban nem élhetnének arabok, ismét fel kell építeni Jeruzsálemben a zsidók szentélyét, és fel kell számolni a "bálványimádást".    
    A nyomozás során a szélsőséges jobboldali csoportok számos alkalommal tartottak tüntetéseket, mert szerintük a biztonságiak kínzásokkal próbálták kicsikarni a beismerést a vádlottakból. 
    Az izraeli hatóságokat ebben az ügyben felhatalmazták a terroristákkal szemben alkalmazott kihallgatási módok bevetésére a hallgatásba burkolódzó gyanúsítottakkal szemben, valamint első ízben bírói vádirat nélküli, "adminisztratív fogságot" is engedélyeztek zsidókkal szemben.