Auguszta napja van. | 2024.03.29

Barangolás Mályinkától, Szentlélekig az új év első szombatján

2016-01-03 10:24:56

Szombat délután vidám lárma hallatszott a szentléleki pálos kolostor előtti tisztásról. A Mályinkai Természetjárók Baráti Körétől volt hangos a történelmi táj. Tizedik alkalommal teszik meg Mályinka – Szentlélek – Mályinka húsz kilométeres utat a Bükk hegység festői szépségű táján a pálosok kolostorának romjához.

A Mályinkai Természetjárók Baráti Köre (A képre kattintva képtár nyílik.)

A hőmérő higanyszála a mínusz tartományba húzódott vissza, de ez nem vette kedvét a természetjáróknak. Hagyományaikhoz híven, az új év első szombatján a reggeli órákban elindultak túrázni. A túraúton található állomások törték az egyhangúságot, ahol a vállalkozókra ügyességi feladatok vártak.

Középen Györfi Gábor, Mályinka polgármestere a legidősebb és a legfiatalabb túrázóval (A képre kattintva képtár nyílik.)

Győrfi Gábor Mályinka polgármestere éppen fát szállít a tisztásra, hogy a célhoz érkező túrázók tüzet tudjanak gyújtani a szalonnasütéshez. Kis csapatával gondoskodik a túrázók kényelméről.
- Tizedik alkalommal túrázunk. A húsz kilométeres táv Mályinkán kezdődik, a szentléleki kolostorig tart, majd irány vissza Mályinkára a pincesorra – mondja a polgármester. Minden évben többen és többen vállalkoznak a táv megtételére. A szabályzat szerint csak férfiak lehetnek a tagok. Az egész napos program reggel fél nyolckor kezdődik, és késő este, közös vacsorával ér véget.

Kulcsár Tibor alapító a X.túra résztevőinek névsorával (A képre kattintva képtár nyílik.)

Az elmúlt tíz év alatt megsokszorozódott a tagok létszáma, tudhattuk meg Kulcsár Tibor alapítótól.
- Egy baráti társaságból nőtt ki a mai kör. Tíz évvel ezelőtt néhányan arra vállalkoztunk, hogy az új év első szombatján túrázni fogunk. Az évek során többszörösére duzzadt a tagság. Mai távot harmincheten teljesítették. A legfiatalabb túrázó tizenhét éves, a legidősebb pedig hetven éves - avat be a kulisszatitkokba Kulcsár Tibor. Aki részt vesze ezen programon, az szereti a természetet, a társaságot, a vidámságot.

Az újoncok avatása (A képre kattintva képtár nyílik.)

Mielőtt a társaság visszaindulna Mályinkára, felavatják az újoncokat. Az újonnan csatlakozók felsorakoznak a tisztás szélén, és a régi tagok egy vesszősuhintással fogadják maguk közé. A közös fotózás és a táborhely rendberakása után a baráti kör visszaindul a mályinkai pincesorra, ahol forró babgulyással és forralt borral várják a szervezők.