Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2016-01-02 15:14:29

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Szárazföldünk nyugati területei fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására arrafelé erősen felhős vagy borult az ég és a frontok mentén több helyen esik az eső, Izlandon havazik. Ugyanakkor Európa északkeleti része fölött nagykiterjedésű anticiklon található, amely egész Kelet-Európa időjárását meghatározza. A magasnyomás közepén általában kevés a felhő, napos, száraz az idő, a peremén azonban több a felhő, és ott helyenként havazás is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nyugati vidékén általában 5 és 16 fok között változik, sőt a Pireneusi-félsziget déli területén 17, 20 fokot is mérnek. Keleten folytatódik a hideg idő, nagy területen napközben is fagy, de északkeleten sokfelé -10, az Ural előterében -20 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medencétől délre egy mediterrán ciklon vonul kelet felé, főként a délnyugati tájakon valószínű havazás.


    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------

    Reggelig északkeleten, keleten változóan, másutt többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Főként az ország délnyugati felén várható havazás, de hószállingózás máshol is lehet. Vasárnap északkeleten, keleten szakadozottabb lesz a felhőzet, másutt marad a sok felhő. Kezdetben még délnyugaton, délen gyenge havazás lehet, majd fokozatosan megszűnik a csapadék. A keleti szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik, amely a délnyugati tájakon néhol hordhatja a havat.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -10 fok között alakul, de északkeleten a derült tájakon ennél hidegebb is lehet. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -1 és -6 fok között várható.