Gedeon napja van. | 2024.03.28

Labdarúgó NB I - Válogatott játékossal erősítene a Diósgyőr

2016-01-01 16:28:00

 Elek Ákos válogatott labdarúgóval erősítené keretét a Diósgyőr csapata.

    "Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az elsőszámú célpontunk Elek Ákos, de más opciók is terítéken vannak. Szem előtt kell azonban tartanunk, hogy az anyagi lehetőségeink nem határtalanok" - mondta a DVTK honlapján a miskolci klubot működtető gazdasági társaság ügyvezetője, Szabó Tamás.
    A sportvezető hozzátette: megítélésük szerint a jelenlegi játékoskeret - megfelelő szakmai irányítás mellett - változtatás nélkül is sokkal többre képes, mint amit eddig mutatott. "Ennek ellenére természetesen gondolkodunk azon, hogyan tudjuk megerősíteni a csapatot, de az MLSZ szabályozása miatt leginkább magyar játékosok jöhetnek szóba" - nyilatkozta Szabó.
    A nyári, franciaországi Európa-bajnokságon résztvevő magyar válogatott alapemberének számító Elek Ákos egy évvel ezelőtt éppen Diósgyőrből igazolt a kínai élvonalban szereplő Csangcsun Jataj együtteséhez, de onnan - a német első osztályú Eintracht Frankfurthoz szerződő Huszti Szabolcshoz hasonlóan - minden bizonnyal távozik.
    Egervári Sándor a Magyar Nemzet december 29-i számában már tényként beszélt a középpályás érkezéséről. "Elek Ákos és a másodedzői feladatra felkért Pisont István lesz a Diósgyőr két sztárigazolása. Pisonttal dolgoztam együtt az U20-as, az U21-es és az A válogatottnál, hatalmas erőssége lesz a csapatnak, ahogy Elek Ákos is" - nyilatkozta az új vezetőedző.
    2015-öt Tomiszlav Szivics vezetőedző irányításával kezdte a DVTK, amelyet tavasszal megbízottként Vitelki Zoltán edzett, majd érkezett Bekő Balázs, az ő menesztését követően pedig Egervári Sándor korábbi szövetségi kapitányt nevezték ki az OTP Bank Liga tabellájának jelenlegi kilencedik helyezettjénél. Szabó Tamás szerint Szivics "kezéből kicsúszott a csapat", Bekő és stábja pedig bár "becsülettel dolgozott, de valamiért nem tudták megfelelően felkészíteni a csapatot".
    Elmondta, hogy számos hazai és külföldi jelölt neve felvetődött, többel személyesen is egyeztettek. A magyar jelöltek közül végül azért választották Egervárit, mert "rendkívül sikeres klubedzői múlttal rendelkezik, és több jelenlegi DVTK-játékos is játszott már igen eredményesen a keze alatt". Az elvárás az új vezetőedzővel szemben az, hogy "hatékony csapatot formáljon, amelyen napról-napra látszik a fejlődés, és a játékosok maximális koncentrációval és odaadással lépjenek pályára".
    A klubvezető az elmúlt esztendő pozitívumai között említette az edzőközpont felépülését, a saját nevelésű fiatalok szerepeltetését, a gazdálkodás stabilizálását, illetve a bajnoki döntőt játszó, majd a nemzetközi kupában veretlenül menetelő női kosárlabdázók teljesítményét. "A negatívum egyértelműen a felnőtt labdarúgócsapat szereplése, ami mindannyiunk várakozásaitól messze elmaradt, és sokszor nem csak az eredményesség volt gyenge, hanem a játék is" - mondta.
    A beszélgetés során elhangzott, hogy költségvetés tekintetében az NB I középmezőnyének végéhez tartozik, nagyjából a 8-9. helyen áll a DVTK, amelynek kerete pillanatnyilag a negyedik legértékesebb a mértékadó transfermarkt.de szakportál adatai szerint. "Sajnos a keretben vannak strukturális problémák, de ezekkel mindannyian tisztában vagyunk. Sok posztra egyszerűen nincs megfelelő szabad magyar játékos, az MLSZ szabályozása miatt pedig csak nyáron lesz lehetőségünk arra, hogy újabb külföldieket igazoljunk" - magyarázta az ügyvezető.
    A cég költségvetése Szabó Tamás elmondása szerint nagyságrendileg hasonló szinten van az egy évvel korábbihoz képest, "de folyamatosan azon dolgozunk, hogy bővítsük a forrásainkat". Reális célnak nevezte, hogy középtávon elérjék a kétmilliárd forintos bevételt, "de ehhez szükség lenne arra is, hogy az átlagos nézőszámunkat változatlan jegyárak mellett a jelenlegi duplájára emeljük, és a játékos-értékesítésből is érdemi bevételünk származzon".