Gedeon napja van. | 2024.03.28

Madridban biztonsági okokból kevesebb ünnepelhetik a főtéren a szilvesztert

2015-12-30 13:44:07

 

A madridi önkormányzat döntése értelmében biztonsági okokból a szokásosnál jóval kevesebben, 70 ezer helyett csupán 25 ezren ünnepelhetik a szilvesztert Madrid főterén, a Puerta del Solon. A korlátozó intézkedések szerda este lépnek érvénybe.

 

    Madridban minden évben tízezrek gyűlnek össze a téren, ahol közösen várják, hogy az egykori királyi postahivatal toronyórája elüsse az éjfélt, és a spanyol szokásoknak megfelelően, minden óraütésre egy-egy szőlőszemet bekapva biztosítsák a szerencséjüket az új esztendőre.
    Idén ezt azért tehetik meg az eddiginél kevesebben, mert a madridi önkormányzat a bárok és diszkók vendégeinek létszámára vonatkozó korlátozását kiterjesztette erre a szilveszteri szabadtéri programra is. 
    Az intézkedés előzménye egy 2012-ben bekövetkezett tragédia: öt fiatalt taposott halálra a tömeg egy nagyszabású halloweeni rendezvényen a Madrid Arenában. 2014 januárja óta a szórakozóhelyeken négyzetméterenként csak két ember tartózkodhat, mert a kiürítési terv ennyit engedélyez.
    Ugyanezt az elvet alkalmazzák most a Puerta del Solon is, ahol csak annyian ünnepelhetnek, amennyien incidens esetén biztonságosan és gyorsan el tudják hagyni a helyszínt - indokolta döntését az önkormányzat.
    Ennek érdekében a térre vezető 10 utca közül hatot lezárnak és menekülési útvonalként tartanak fenn, a négy szabadon hagyott utcán pedig rendőrök ellenőrzik az érkezőket, hogy ne legyen náluk petárda, üveg, vagy bármilyen fegyverként használható tárgy. A rendre 600 rendőr vigyáz, rajtuk kívül tűzoltók és mentősök is lesznek a helyszínen.
    A Puerta del Sol metrómegállóját este kilenc és hajnali fél egy között lezárják, hogy a tér kizárólag az ellenőrzött útvonalon legyen megközelíthető.
    A biztonsági intézkedéseket szerda este vezetik be mintegy főpróbaként. Csütörtökön napközben feloldják, majd este ismét életbe léptetik.