Emma napja van. | 2024.04.19

Öttusa-Magyarország-ünnepség A kilencvenéves olimpiai bajnok Szondy Istvánt köszöntötték

2015-12-29 19:09:50

 

Egykori és mai öttusázók, sportolók köszöntötték kilencvenedik születésnapján Szondy Istvánt, a magyar öttusasport első olimpiai bajnok csapatának tagját kedd este a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kápolnájában.

    Az egykori Ludovika Akadémián két tiszt jelentésadással fogadta a meglepett ünnepeltet, aki megjegyezte, hogy egykor ő is ludovikás tiszt akart lenni, de neki ez nem adatott meg.
    Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára levélben fogalmazta meg üdvözletét. Felidézte a Szondy István útját az 1952-es helsinki olimpiai győzelemtől kezdve, kiemelve, hogy külföldi, németországi edzősködése idején is mindig segítette a magyar versenyzőket.
    A Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) nevében Martinek János főtitkár, kétszeres olimpiai bajnok köszöntötte az ünnepeltet, aki a meghatottságtól nem tudta elmondani beszédét, egyetlen "köszönömben" foglalta össze érzéseit. Martinek János adta át neki a Magyar Olimpiai Bizottság ajándékát - válogatott melegítőt, emlékplakettet és 100 ezer forintot -, míg a MÖSZ nevében Földházi Zsófia Európa-bajnok öttusázó és Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány nyújtott át üvegplakett.
    Utóbbi felolvasta Szondy István olimpiai bajnok csapattársa, Benedek Gábor levelét, aki bár személyesen nem, de - mint írta - lélekben ezen a napon is vele van.
    Beszédében a szövetségi kapitány kiemelte a közkedvelt "Pista bácsi" humorát, életkedvét, életszeretetét és azt, hogy az esze ma is vág, ha egy régi öttusázó neve vagy eredménye nem jut valakinek az eszébe, rá mindig lehet számítani.
    Az ünnepségen sokan jelen voltak a sportág meghatározó személyiségei közül, többek között Balczó András, Németh Ferenc, Maracskó Tibor, Bakó Pál, Sárfalvi Péter, Tibolya Péter jött el köszönteni, de ott volt Kulcsár Győző párbajtőröző, valamint két tornász, Tass Olga és Köteles Erzsébet is, akikkel már az 1948-as londoni olimpián együtt szerepelt Szondy István.
    Az 1952-es helsinki játékokon Szondy és Benedek Gábor Kovácsi Aladárral együtt nyerte meg a bajnoki címet, utóbbi azonban már nem él.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó