Auguszta napja van. | 2024.03.29

Világgazdaság-Oroszország-olaj Londoni elemzők: tovább kellene gyengülnie a rubelnek az alacsony olajár ellentételezésére

2015-12-29 15:12:59

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint a rubelnek jelentősen tovább kellene gyengülnie ahhoz, hogy ellentételezhesse az olajár zuhanása miatt kieső orosz költségvetési bevételeket.

    Timothy Ash, a Nomura International pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó stratégája keddi elemzésében közölte: számításai szerint a rubelnek 88 rubel/dollár fölé kellene gyengülnie a jelenlegi 72-73 rubel/dollár körüli árfolyamról ahhoz, hogy a nyersolaj rubelben számolt hordónkénti ára elérhesse a korábbi 3150 rubeles átlagot.
    A Nomura londoni elemzője arra reagált, hogy Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter keddi nyilatkozatában "súlyos költségvetési problémának" nevezte a 2600 rubel körüli mostani olajárat. Uljukajev szerint Oroszország 3100-3200 rubeles hordónkénti olajárhoz "szokott hozzá".
    Timothy Ash kommentárja szerint a jövő évi orosz költségvetésben szereplő, átlagosan 50 dolláros hordónkénti olajárat valószínűsítő várakozás "derűlátónak tűnik". A Nomura vezető elemzőjének számításai szerint minden 5 dollárnyi olajárcsökkenés 1 százalékponttal növeli az orosz államháztartási egyenleg hiányát, így ha 2016-ban 40 dollár alatt lesz az átlagos olajár, az orosz költségvetés deficitje meghaladhatja az 5 százalékot.
    Ebben a környezetben Ash szerint nem valószínű, hogy az orosz jegybank "a nagy, de véges" devizatartalékokat a rubel védelmére vesztegetné, feltéve, hogy a kézben tartott, viszonylag lassú rubelgyengülés nem válik rohamossá, és nem mutatkoznak rendszerszintű problémák az orosz bankszektorban.
    A Nomura londoni közgazdásza a rubel gyengülésének potenciális következményei között kiemeli ugyanakkor azt is, hogy például 76 rubel/dolláros átlagos jövő évi árfolyam esetén a dollárban számolt nominális orosz hazai össztermék (GDP) éves értéke az ezermilliárd dolláros lélektani határ környékén lenne 2016-ban, ami azt jelentené, hogy az orosz gazdaság bruttó teljesítménye dollárértéken mérve a fele lenne a 2013-ban mért szintnek.
    Más nagy londoni házak új előrejelzései szerint az orosz gazdaságot a zuhanó olajárak várhatóan jövőre is recesszióban tartják.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016 első negyedében mindössze 35 dollár lesz, újabb cserearányromlási sokkot okozva az orosz gazdaságban.
    A JP Morgan új prognózisa ennek alapján az, hogy az orosz hazai össztermék az idén 3,8 százalékkal, jövőre további 0,2 százalékkal visszaesik.
    A ház korábbi prognózisa az idén 3,7 százalékos GDP-csökkenést, jövőre 0,5 százalékos növekedést valószínűsített az orosz gazdaságban.
    Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai legújabb tanulmányukban kidolgoztak egy még szélsőségesebb szimulációt, amelyben az átlagos olajár 2016 egészében 25 dollár lenne hordónként. A ház modellszámításai szerint ez 80 milliárd dolláros exportbevétel-kiesést és 3 százalékos GDP-csökkenést okozna jövőre az orosz gazdaságban, a hazai össztermék 8 százalékára duzzadó államháztartási hiány mellett.
    Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legutóbbi térségi előrejelzése 2015 egészére alapesetben is 4,2 százalékos, 2016-ra további 1,2 százalékos visszaesést jósolt az orosz gazdaságban.