Emma napja van. | 2024.04.19

Világgazdsaság-WTO-Kína Financial Times: amerikai-európai vita arról, hogy piacgazdaságnak tekinthető-e Kína

2015-12-29 12:24:43

 

Az Egyesült Államok óva intette az Európai Uniót Kína piacgazdasággá nyilvánításától, azzal az érvvel, hogy e jogállás megadása hátráltatná a fellépést az amerikai és az európai piacot méltánytalanul olcsó árukkal elöntő kínai vállalatokkal szemben - írta a keddi Financial Times.

    A londoni gazdasági napilap forrásai szerint amerikai kormányilletékesek arra figyelmeztették Brüsszelt, ha az EU piacgazdaságnak ismeri el Kínát, azzal az unió "egyoldalú leszerelést" hajtana végre a Kínával szembeni európai kereskedelmi védelmi rendszerben.
    Kína elsődleges stratégiai célja a piacgazdasági jogállás elnyerése a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) belül. Ha ezt Peking eléri, az Egyesült Államok és az EU sokkal nehezebben tudna büntetővámokat kiróni az amerikai és az európai piacra dömpingárakon exportáló kínai cégekre - áll a Financial Times írásában.
    A lap forrásai szerint az amerikai illetékesek "dühöngenek" a kínai piacgazdasági jogállás megadásának európai támogatása miatt, mivel szerintük ez is annak jele, hogy Európa kínai beruházások reményében "igyekszik Peking kegyeibe férkőzni".
    A Financial Times szerint az Európai Bizottság "egyre nagyobb rokonszenvvel viseltet" a piacgazdasági jogállás megszerzését célzó pekingi igény iránt, és akár már februárban meghozhatja döntését. Kína piacgazdasággá nyilvánítását Angela Merkel német kancellár is támogatja, George Osborne brit pénzügyminiszter pedig "elkötelezett híve" e jogállás megadásának.
    London az utóbbi időszakban valóban nagyarányú diplomáciai offenzívába kezdett a brit gazdaság és Kína együttműködésének fejlesztésére, mindenekelőtt a kínai befektetők megnyerésére nagy-britanniai beruházásokhoz.     Hszi Csin-ping kínai államfő október végén II. Erzsébet királynő vendégeként négynapos állami látogatást tett Londonban, és hitvesével együtt a brit királyi család első számú londoni rezidenciáján, a Buckingham-palotában lakott.     Látogatása idején a két ország 40 milliárd font (csaknem 18 ezer milliárd forint) értékű kereskedelmi és beruházási szerződéscsomagot írt alá, egyebek mellett nagy-britanniai nukleáris erőművek közös felépítéséről.
    A Financial Times keddi cikke szerint a kínai piacgazdasági jogállásról folyó vita középpontjában annak a megállapodásnak az értelmezése áll, amelynek alapján Kína 2001-ben csatlakozott a WTO-hoz. Peking régóta úgy értelmezi a csatlakozási feltételeket, hogy azok 2016 végén automatikusan piacgazdasági jogállást biztosítanak Kínának, számos szakjogász azonban vitatja a szabályoknak ezt az olvasatát
    A Financial Times kiemeli, hogy az európai acélipar 2009 óta munkaerő-állományának ötödét elvesztette, és az ágazat az olcsó kínai importot teszi felelőssé bajaiért.

 

   


Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó