Auguszta napja van. | 2024.03.29

A 2015-ös esztendő magyar sportsikerei (1. rész)

2015-12-29 07:32:23

Nyolc aranyérmet nyertek a magyar sportolók az idén első alkalommal, Bakuban megrendezett Európa Játékokon, a magyar labdarúgó-válogatott pedig kijutott a franciaországi Európa-bajnokságra.
    Bernd Storck szövetségi kapitány együttese a júniusi Eb pótselejtezőjén kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel múlta felül Norvégiát. Sikerével 44 év után szerepelhet ismét kontinensviadalon, míg nagy nemzetközi tornán az 1986-as világbajnokságot követően vesz részt újra.
    A jégkorong-válogatott áprilisban második lett a krakkói divízió I/A-világbajnokságon, így története során másodszor feljutott a világ élvonalába.
    A női röplabda-válogatott győzött az Európa Ligában, az Európa-bajnokságon pedig - amelyen 28 év után szerepelt újra - a 12. helyen végzett.
    A bakui Európa Játékokat nyolc első, négy második és nyolc harmadik helyezéssel zárta a magyar küldöttség, ezzel 11. lett az éremtáblázaton.
    A kazanyi vizes világbajnokságon három arany-, három ezüst és négy bronzérem, az izraeli Netanjában rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon pedig 15 érem - ebből 11 arany -  volt a magyar "termés".
    Rendkívül sikeres évet zártak a magyar vitorlázók. Repülőhollandiban a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros pályafutása 11. világbajnoki aranyérmét szerezte Sydneyben - ősszel az Európa-bajnokságot is ez az egység nyerte -, Litkey Farkas és csapata pedig a második Soling vb-címét ünnepelhette az olaszországi Castiglione della Pescaiában.
    Januárban Miklós Edit sporttörténelmi tettet végrehajtva a harmadik helyen végzett a női alpesi sízők világkupa-sorozatának St. Moritz-i lesiklóversenyén. A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba váltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Európa-bajnokságán és moszkvai világbajnokságán egyaránt ezüstérmet nyert. Az orosz fővárosban Liu Shaolin - egyéniben 500 méteren - szintén másodikként zárt.
    A súlylökő Márton Anita 19,23 méteres országos csúccsal aranyérmet szerzett a prágai fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.
    A kardozó Szilágyi Áron az első helyen végzett a montreux-i vívó Európa-bajnokságon, amelynek éremtáblázatán a magyar válogatott az ötödik lett. A moszkvai világbajnokságon a párbajtőröző Imre Géza nyert aranyat, a magyar csapat az éremtáblázat ötödik helyén zárt.
    A magyarok két arany- és három bronzéremmel tértek haza a Mariborban rendezett olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságról, a kajak-kenu válogatott pedig három arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel gazdagodott a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
    A junior lányok között Gálfi Dalma nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot, a US Opent, majd első magyarként a korosztályos világranglista első helyén zárta az évet.
    A csapatsportágakban az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában döntőbe került Kölnben, s ott kikapott a Barcelonától. A Szegedi TE férfi tekecsapata szintén második lett a BL-ben.
    A jövő évi riói olimpiára nevezhető magyar sportolók létszáma december 28-án 63 fő. Az ötkarikás szinttel rendelkezők száma eltér a kvóták (62) számától, mivel női maratonfutásban Gyurkó Fanni a negyedik szintes, Rióban viszont egy számban egy országból legfeljebb három versenyző indulhat. A Magyar Olimpiai Bizottság 140-150 fős sportolói csapattal számol.