Gedeon napja van. | 2024.03.28

Huszonkét hulladéklerakó rekultivációja fejeződött be Szabolcsban és Borsodban

2015-12-27 07:10:28

 Huszonkét hulladéklerakó rekultivációja fejeződött be év végén Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településen, a környezetvédelmi programra több mint 1,6 milliárd forintot fordítottak - közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság az MTI-vel.

     A projektgazda Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás által indított, az idei év elején zárult komplex rekultivációs projektben eddig 108 szemétlerakót számoltak fel, a beruházás folyatatásaként pedig december végéig további telepeket szüntettek meg.
    A száz százalékban az Európai Unió által támogatott, 1,67 milliárd forint értékű fejlesztés tizenkilenc szabolcsi és két borsodi települést érintett, ahol összesen huszonkét lerakót zártak be.
    A komplex környezetvédelmi beruházás első ütemében az új nyíregyházi, kisvárdai és nagyecsedi regionális hulladéklerakók, illetve egy hulladékválogató épült meg több mint 9 milliárd forintból. A beruházás ezután mechanikai-biológiai kezelőművek építésével, a szelektív gyűjtés fejlesztésével, valamint új gyűjtőszigetek kihelyezésével folytatódott; ezeknek a munkálatoknak az értéke elérte a 3,7 milliárd forintot.
    A társulás ezután első körben 105 szabolcsi és 3 borsodi település használaton kívüli, nagy környezeti terhelést jelentő lerakóját számolta fel 2014 végére mintegy 6,7 milliárd forintból, majd az időközben megszerzett uniós források révén fejeződhetett be a most zárult 1,6 milliárdos program.