Andrea napja van. | 2024.04.18

Súlyos árvizek Nagy-Britanniában

2015-12-26 19:24:05

Súlyossá vált az árvízhelyzet szombat estére Anglia és Wales északi térségeiben az elmúlt napok heves esőzései miatt.
Az országrészt az utóbbi hetekben harmadszor önti el az áradat, de a mostani árvíz a legsúlyosabb. 
    A természeti csapás olyan nagyvárosokat is sújt, mint Manchester, amelynek egyébként viszonylag csekély vízhozamú folyója, az Irwell több városrészt elöntött. Az áradásban összeomlott egy kétszáz éves manchesteri pub is, de az ivó - éppen az árvíz miatt - zárva tartott, így sérülés nem történt.
    Manchester másik folyója, a Roch is kilépett medréből, és elöntötte az észak-angliai nagyváros Rochdale nevű negyedét.
    Hatalmas területek kerültek víz alá Wales északi részén, valamint Anglia északi és északkeleti térségeiben is.
    A brit kormány sok helyre a hadsereg alakulatait vezényelte ki az árvízvédelmi munkálatokra és a legsúlyosabban érintett térségekben elrendelt kiürítés logisztikai feladatainak ellátására.
    A brit meteorológiai intézet szombaton 250 helyre adott ki árvízriasztást; ezek közül 22 a vörös jelzés, amely közvetlen életveszélyre figyelmezteti a lakosságot.
    Szombaton kétszer ülésezett a brit kormány rendkívüli helyzetek idején összehívott tanácskozó testülete, a COBRA. Az esti ülés után Elizabeth Truss környezetvédelmi miniszter a BBC-nek kijelentette: az elsődleges feladat az érintett térségekben jelenleg az életmentés.
    Nagy-Britannia az utóbbi évszázad egyik legmelegebb, egyben legcsapadékosabb decemberét éli. Napközben rendre 16-18 fokos csúcshőmérsékleteket mérnek, és az éjszakai hőmérsékleti minimumok is magasabbak az ilyenkor szokásos nappali maximumoknál.
    A rendkívül enyhe telet azonban egymást követő atlanti viharok kísérik, csapadékrekordokkal. Anglia északnyugati területein néhány óra alatt egyhavi csapadékmennyiség hullott, és a meteorológia szerint a jövő hét közepéig nem is várható az időjárás javulása.
    A hetek óta tartó, visszatérő áradások az előzetes becslések szerint eddig legalább 500 millió font (215 milliárd forint) kárt okoztak.