Emma napja van. | 2024.04.19

EU-népszavazás - Londoni elemzők: az intézményi befektetők még nem sorolják a fő kockázatok közé a Brexitet

2015-12-25 13:42:19

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint a nemzetközi befektetői közösség egyelőre nem sorolja a jelentős kockázati tényezők közé a "Brexitet", vagyis Nagy-Britannia esetleges távozását az Európai Unióból.

 

    A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai, amerikai és japán intézményi befektetők körében elvégzett év végi felmérése azt mutatta ki, hogy a hosszú távra tervező - real-money - intézményi végbefektetői kör a jövő évre feltételezett főbb globális kockázatok listájának aljára helyezi a Brexit lehetőségét.
    A ház vizsgálatába bevont tőkealapok legnagyobb egyéni csoportja - 28 százalék - a kínai gazdaság esetleges kemény landolását sorolta a 2016-ra szóló globális kockázati lista első helyére. Utána az amerikai gazdaság növekedésének lassulása (22 százalék), az egyes befektetési eszközök árfolyambuborékának kialakulása (12 százalék), az európai menekültválság politikai következményei (10 százalék), valamint a szíriai és/vagy az ukrajnai válság eszkalálódása (9 százalék) következik.
    A Brexitet ugyanakkor a válaszadók mindössze 3 százaléka nevezte 2016 jelentős kockázatának.
    Arra a kérdésre, amely közvetlenül a Brexit kockázatainak megítélését firtatta, a felmérésbe bevont befektetési társaságok 43 százaléka választotta azt a válaszlehetőséget, hogy bár ez a kockázat "egyre feltűnőbben jelen van a radarernyőkön, ám egyelőre nem befolyásolja a cég befektetési döntéseit".
    Az intézményi befektetők alig 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a fő kockázati források közé sorolja a Brexit lehetőségét, és ennek alapján máris kiigazításokat hajtott végre nagy-britanniai befektetési pozícióiban.
    A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai a felmérés eredményeinek ismertetéséhez fűzött elemzésükben közölték, hogy a brit EU-tagságról tervezett népszavazást tartják a brit gazdaságot terhelő legnagyobb kockázatnak 2016-ban. A ház szerint "nagyon súlyos" gazdasági következményei lennének, ha a referendum nyomán Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból, és egy ilyen eredmény az európai gazdaság egészét is megrázná, mivel más uniós tagállamokat is a kilépés megfontolására késztethetne.
    A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint a népszavazással kapcsolatos bizonytalanságok is már károkat okoznak a brit gazdaságnak. A ház jelenlegi becslése szerint ez a bizonytalansági tényező önmagában 0,2 százalékponttal lassíthatja a brit hazai össztermék (GDP) jövő évi növekedési ütemét.
    A népszavazás és az esetleges Brexit kockázataira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.
    A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, érvényben hagyta ugyanakkor a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról 2017 végéig tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.
    A Standard & Poor's közölte, hogy valószínűleg leminősíti a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból.
    A hitelminősítő szerint kilépés esetén Nagy-Britannia elveszítené befolyását az EU olyan szakpolitikai döntéseire, amelyek a brit gazdaság kulcsfontosságú ágazatait érintik, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat, emellett brit EU-tagság elvesztése veszélybe sodorná a jelentős brit folyómérleg-hiány külső finanszírozási forrásait is.
    A Standard & Poor's szerint a Brexit a legrosszabb esetben kikezdheti a font sterling globális tartalékvaluta-szerepét is, amely pedig a globális pénzügyi válság kezdete óta a brit "AAA" szuverén besorolás egyik kiemelt jelentőségű alátámasztó eleme.
    A cég közölte: ha a font tartalékvaluta-szerepe megrendülne, az önmagában a brit adósosztályzat leminősítését eredményezheti.    
    A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings már 2013-ban megvonta Nagy-Britanniától a legjobb szuverén adósbesorolást.