Gedeon napja van. | 2024.03.28

Évzáróest a Megyeházán

2015-12-23 14:02:12

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat évzáró estet tartott kedden a Megyeházán. Az önkormányzat  munkáját bemutató évzáró beszédet mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

Török Dezső közgyűlési elnök évértékelője (A képre kattintva képtár nyílik.)

Kelemen Csaba ünnepi szavalata után először Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke tartott beszédet.  Kiemelte, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság eredményes évet tudhat maga mögött,  amelyhez jelentős mértékben hozzájárult a Földművelésügyi Minisztériumtól elnyert támogatás.

Részletesen szólt a főbb tevékenységekről, mint például a Kincseink – Örökségeink napról, a szakmai konferenciákról, rendezvényekről, az értéktár bővüléséről. 

Áttérve a másik szakterületére szólt a szénbányászat, illetve a tisztaszén technológia elterjesztésének koordinálásáról is. Emlékeztetett rá: megyénk és Magyarország érdeke, hogy a meglévő szénvagyont a környezetvédelmi előírások betartása mellett hasznosítsuk. Zárásként kiemelte a a csapatban gondolkodás, az összefogás fontosságát.

Fráter-kórus előadásában karácsonyi dallamok csendültek fel (A képre kattintva képtár nyílik.)

„Komoly szakmai kihívást jelentett megyénk Integrált Területi Programjának (ITP) elkészítése, amely a helyben megvalósítandó területfejlesztési feladatokat tartalmazza”- nevezte meg a 2015-ös év legfontosabb munkáját az évzáró beszédében Török Dezső. A jövőnk szempontjából kiemelt fontosságú, hogy jól használják fel a 2014-20 közötti időszakban megyénk számára elkülönített 93 milliárd forintot.

Kelemen Csaba színművész elősadása (Képre kattintva képtár nyílik.)

Az elnök ezt követően részletesen beszámolt a megyei közgyűlés és szakbizottságai által végzett munkáról,  az ünnepi közgyűlésekről, a közös identitás erősítésének céljával életre hívott megyenapról, amelynek első alkalommal Szerencs adott otthont. 

Bemutatta a nemzetközi kapcsolatokat, amelyeket igyekeznek a gazdasági, kereskedelmi együttműködésre is kiterjeszteni. Kiemelte, hogy a NORDA túlteljesítette az idei évre tervezett kifizetéseket. A megyei fejlesztési ügynökség több nagy volumenű projektet valósított meg. 

A megyei önkormányzat pályázati felkészítést valósított meg a TÁMOP támogatásával.  Az ITP-vel, illetve a TOP pályázatokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal zárta beszédét Török Dezső.

Ezt követően Kelemen Csaba szavalt, énekelt verseket, majd a Fráter kórus lépett fel karácsonyi műsorával. Az est zárásaként az összefogás erejéről szólt pohárköszöntőjében dr. Kovács János megyei főjegyző.