Rudolf napja van. | 2024.04.17

Asztalitenisz-Magyarország Generációk Csatája - Waldner nyerte a "visszavágót"

2015-12-20 18:53:58

 

Jan-Ove Waldner 2-1-re legyőzte Klampár Tibort a vasárnapi Generációk Csatája asztalitenisz-gála egyik főmérkőzésén, amely kettejük emlékezetes összecsapásának, az 1989-es dortmundi világbajnokság negyeddöntőjének "visszavágója" volt. Akkor is a svéd sztár nyert, mégpedig 3-1-re.

    A káposztásmegyeri Jégpalotában mintegy 1500 néző szurkolta végig a több mint háromórás programot, amelyben az elnevezéshez hűen minden korosztály megmutatta magát.
    A gála kezdetén, "bemelegítésképpen" az ifjabb generáció képviselői szórakoztatták a publikumot. Előbb a hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztina vezetésével az egyaránt utánpótlás magyar bajnok Juhász Patrik, András Csaba és Both Olivér játszott párosmérkőzést úgy, hogy Tóth Juhásszal, az esemény legfiatalabb fellépője, a 12 éves András pedig Both-tal alkotott egy csapatot. A mérkőzést előbbi duó nyerte, de mindhárom fiú nagy tapsot kapott a közönségtől.
    A folytatásban aztán az eggyel idősebb korosztályból a 18 éves Majoros Bence és a 17 esztendős Bruckner Máté nézett egymással farkasszemet az asztalnál, csatájukat Majoros nyerte szoros küzdelemben. Ezután következett a háromórás gála egyik fénypontja, az olimpiai és hatszoros világbajnok Waldner és a kétszeres világbajnok Klampár két nyert játszmáig tartó összecsapása. A meccs előtt a kivetítőn felidézték 26 évvel ezelőtti dortmundi összecsapásukat, amelyet Waldner nyert, Klampár pedig - vállfájdalmai ellenére - ezúttal szeretett volna visszavágni.
    Az 50 éves skandináv asztaliteniszező - akit fénykorában több becenévvel illettek, az egyik ezek közül a Sebészkezű volt - az első szettet 11-7-re hozta, a legendás magyar játékos azonban egyenlített, ugyancsak 7-re nyerve a második felvonást. A döntő játszma során több remek megoldást is láthatott a közönség, amely hiába szurkolt a gála legidősebb fellépőjének, a 62 évesen is aktív Klampárnak, a végén Waldner sikerének tapsolt, miután a sztárvendég 11-8-ra megnyerte a találkozó harmadik szakaszát.
    A folytatásban a kivetítőn megemlékeztek a magyar asztaliteniszsport kiemelkedő alakjairól, majd a mai generáció két képviselője lépett asztalhoz. Az idén második alkalommal megrendezett Generációk Csatája ötletgazdája és főszervezője, Fazekas Péter az olimpikon Pattantyús Ádámmal vívott csatát, amely nem volt igazán az, ugyanis barátságos döntetlennel, 1-1-gyel ért véget.
    A szünet és a látványos betétprogramok után ismét Waldner lépett az asztalhoz, az ellenfele ezúttal az a Jean-Michel Saive volt, aki hét olimpián szerepelt, és a közlemúltban jelentette be a visszavonulását. Kettejük mérkőzése is egy "visszavágó" volt, az 1994-es Eb döntőjében ugyanis a belga legyőzte a svédet. A két játékos a nézők legnagyobb örömére óriási showt mutatott be, egymást követték a látványos és humoros labdamenetek - elsősorban a nagy mókamester, a 46 éves Saive vitte a prímet -, az eredmény ezúttal nem volt fontos, de tény, hogy végül 2-1-re a belga játékos győzött.
    A két klasszis asztaliteniszező maradt az asztalnál, ahol csatlakozott hozzájuk Klampár és világbajnok csapattársa, Gergely Gábor, s a magyar és a külföldi duó egyszettes párosmeccset vívott egymással. A vége 11-7 lett "oda", de a közönség a mérkőzés mind a négy résztvevőjét óriási ünneplésben részesítette.
    Klampár és Waldner aztán egymás mellett is kipróbálta magát, ezzel a másik oldalon álló Szita Márton, Ecseki Nándor kettősnek valószínűleg életre szóló élményt adományozva. A páros mérkőzés ráadásul a fiatal magyar duó sikerét hozta.
    A Decathlon Generációk Csatája - amelyet a sportág ünnepének szántak a szervezők - egy izgalmas csapatmeccsel zárult, a gála fináléjában az esemény minden szereplője ütőt ragadott.