Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb politikai együttműködési megállapodást kötött az RMDSZ és az MPP

2015-12-18 14:40:45

 

Újabb politikai együttműködési megállapodást kötött pénteken Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP), amely a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokra is kiterjed.

    Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának elmondta: a magyar érdek érvényesítése a cél, ezért lesznek olyan települések - főleg Székelyföldön - ahol a két politikai alakulat versengeni fog egymással, "és minden bizonnyal az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) is", de ahol a magyar képviselet megőrzése, vagy visszaszerzése a tét, ott összefognak és az esélyesebb jelöltet támogatják.
    Az RMDSZ elnöke elmondta, a szövetség hozzászokott a politikai versenyhez, nincs kifogása ellene, hiszen előnyére válhat a közösségnek, ha a verseny tisztességes, és a jelöltek nem sértik egymás becsületét, méltóságát. Megjegyezte, "nincs semmi baj azzal", hogy a székelyföldi megyei és települési önkormányzatokban az MPP is jelen van: ha magyar ügyről volt szó, mindig megtalálták velük a közös fellépés módját.
    A most között keretmegállapodást jövő év elején, a jelölési határidő lejárta előtt pontszerű megállapodásokkal egészítetik ki, amely települések szintjére lebontja, hol támogatják egymás jelöltjét, annak érdekében hogy a legesélyesebb jelölt tudja megszerezni a közösség szavazatait, akár az RMDSZ, akár az MPP színeiben - magyarázta Kelemen Hunor.
    Az őszi parlamenti választásokon az RMDSZ befutó helyeket biztosít saját listáin az MPP-nek. Rámutatott: a cél az, hogy az MPP-vel együttműködve az RMDSZ erős magyar frakciót juttasson a bukaresti parlamentbe, a választások után pedig az MPP törvényhozói megőrizhetik politikai arcélüket és önállóságukat a frakción belül.
    Biró Zsolt, az MPP elnöke elmondta, a 2014-es első megállapodás szentesítette, a mostani pedig továbbviszi az erdélyi magyar politikai pluralizmust. "A politikai versengés természetes, ez nem kell megmérgezze egy egész település, vagy közösség hangulatát" - fogalmazott a pártelnök, aki szerint a megállapodás a "normalitás" felé tett újabb lépés, amely lehetővé teszi, hogy a leghatékonyabb formában képviseljék a magyar érdeket.
    Rámutatott: az MPP úgy tudja céljait, programját valóra váltani, ha jelen van az önkormányzatokban, megyei tanácsokban és ha jelen lehet akár az országos politikában is. Úgy vélte a keretmegállapodásnak nem az RMDSZ, vagy az MPP, hanem romániai magyar közösség a nyertese.