Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gazdaság-Baranya Parragh László: össze kell kapcsolni tudást és a gazdaságot

2015-12-18 13:13:39

 

A magyar gazdaság növekedésének fenntartása érdekében nem szabad feladni a reformokat, össze kell kapcsolni tudást és a gazdaságot - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken Pécsen, a baranyai gazdasági társaságok 2014-es adóbevallási adatai alapján elkészített TOP100-as listát bemutató rendezvényen.

    Az MKIK elnöke az eseményen felidézte, a 2012 után meredek emelkedésnek indult a magyar gazdaság, ennek okai között  említette a 2010-ben bekövetkezett gazdaságpolitikai fordulatot és a Magyar Nemzeti Bank szerepét, amelynek
"gazdaságpolitikai felfogása megegyezik a kormányéval".
    Parragh László a reformértékű lépések között említette a közteherviselés kiszélesítését - megemlítve a különadókat - a versenyszabályozások szigorítását és az európai uniós források "új szemléletű felhasználását", az adósmentést, és az online pénztárgépek bevezetését és az "IMF-gyámság" megszűnését.
    Az MKIK elnöke az eseményen úgy fogalmazott, a gazdasági növekedés fenntartásához tovább kell dolgozni, mert teljesítmény nélkül nincs eredmény.
    A gazdaság és a tudás összekapcsolásáról Parragh László azt mondta, a kutatás-fejlesztésre szánt összegek "puha pénzek", mivel létrehozott tudás jelentős része közvetlenül nem hasznosul a gazdaságban.
    A következő évek komoly kihívása lesz, hogy a kutatás-fejlesztés eredményei megjelenjenek a gazdaságban - vélekedett az MKIK elnöke, hozzátéve: "ma az egész világ így mozog".
    Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára kiemelte, a megye gazdaságában szükség van erős kis- és középvállalkozói szektorra, jelenlétük a gazdasági és társadalmi stabilitás érdekében elengedhetetlen.
    Megjegyezte, Baranya mindkét szektorban meglehetős hiányt szenved. Síkfői Tamás a társadalmi felelősségvállalás szempontjából is méltatta a baranyai TOP100-as kiadványban megjelentetett nagyvállalatokat.
    Az Új Dunántúli Napló és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara  pénteken bemutatott TOP 100 kiadványban a TOP100-as lista első helyén 43 milliárd 349 millió forintos nettó árbevétellel az E.ON Dél-Dunántúli Áramszolgáltató Zrt. áll; a második 35 milliárd 343 milliós nettó árbevételével a gépgyártásban érdekelt Hauni Hungária Kft., míg a harmadik helyezést 29,1 milliárd forintos nettó árbevétellel a Mecsek Füszért Zrt. érte el. A századik helyre 1 milliárd 550 millió forintos árbevétellel egy mezőgazdasági és erdészeti gépek gyártásával foglalkozó cég, a Hidrot Kft. került.