Emma napja van. | 2024.04.19

Német lap: Törökország vízumkötelezettséget vezet be Szíriával szemben

2015-12-17 19:48:19

 

Törökország vízumkötelezettséget ír elő a beutazó szíriai állampolgároknak, ezt Ahmet Davutoglu török kormányfő jelentette be csütörtökön Brüsszelben az európai menekültválság témájában szervezett úgynevezett mini csúcson - jelentette online kiadásában a Bild című német lap uniós forrásokra hivatkozva.

    A török miniszterelnök a megbeszélésen bejelentette, hogy január 8-tól a szíriai állampolgárok csak vízummal léphetnek be Törökországba.
    Az uniós országok az EU-ba tartó menedékkérők számának jelentős csökkenését remélik az intézkedéstől - írta a Bild.
    A lap értesülése szerint Ahmet Davutoglu azt is elmondta, hogy a török parti őrség hajlandó szorosabbra fűzni az együttműködést a görög parti őrséggel, hogy megállítsák a görög-török tengeri - uniós külső - határon az EU-ba igyekvő menekülteket.
    Közölte: a török parti őrség az idén 176 embercsempészt vett őrizetbe és 87 392 menekültet akadályozott meg abban, hogy átkeljen Görögország - egyben az EU - területére.
    A Bild szerint a mini csúcson a korábbi hírekben szereplő nyolc helyett tíz uniós ország állam-, illetve kormányfője vett részt; Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország mellett Portugália és Szlovénia miniszterelnöke is csatlakozott a török kormányfővel folytatott megbeszéléshez.