Emma napja van. | 2024.04.19

NATO-Ukrajna-diplomácia Ukrán válság - Porosenko: Oroszország fokozta katonai jelenlétét Kelet-Ukrajnában

2015-12-17 19:39:56

 

Oroszország fokozta katonai jelenlétét Kelet-Ukrajnában, különösképpen a Donyec-medencében - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön, miután tanácskozást folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral Brüsszelben.

    A közös sajtótájékoztatón Porosenko leszögezte, a nehézségek ellenére "minden tőle telhetőt meg fog tenni az ország egyben tartása érdekében", Stoltenberg pedig ismét csapatai kivonására szólította fel Oroszországot.
    Porosenko azt hangoztatta, az orosz államfő most először ismerte be, hogy országa hadserege jelen van Ukrajnában. Az ukrán elnök ezzel arra utalt, hogy Vlagyimir Putyin csütörtökön kijelentette: bár orosz sorkatonák nincsenek Ukrajnában, vannak olyan emberek, akik "feladatokat látnak el a katonai szférában".
    "Általában őket nevezzük katonáknak" - kommentálta Putyin szavait a NATO főtitkára. "Amit (az orosz elnök) ma mondott, az lényegében ugyanaz, mint amit mi végig állítottunk" - tette hozzá Jens Stoltenberg.
    Kijev és a nyugati hatalmak hosszú ideje azzal vádolják Moszkvát, hogy a Krím félsziget tavaly márciusi annektálását követően katonákat vezényelt Kelet-Ukrajna területére, az orosz kormány azonban ezt következetesen tagadja.