Emma napja van. | 2024.04.19

Családpolitika-civilek A nagycsaládosok egyesülete üdvözli az újabb otthonteremtési támogatásokat

2015-12-17 13:48:11

 

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) üdvözli a családok otthonteremtési kedvezményének megerősítését, a lakásépítést, lakásvásárlást ösztönző intézkedéseket.

    A szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, várják a kormánydöntés pontos részleteit.
    Arra hívták fel a figyelmet, az újabb támogatási formák nagy segítséget nyújtanak minden család, de különösen a nagycsaládosok számára abban, hogy megfelelő méretű lakáshoz juthassanak.
    Emlékeztettek arra, hogy a 2009-ben eltörölt vissza nem térítendő támogatásra óriási igény volt a családok között, és sokan várták, hogy a támogatás újra életbe lépjen. A lakásépítési, lakásvásárlási terveket a támogatás hiányában sokan elhalasztották vagy fel is adták - fűzték hozzá.
    Kiemelték, a szerdán bejelentett, tervezett kormányzati intézkedések nagyon sok családnak adhatnak további támogatást ahhoz, hogy élhető és korszerű otthont tudjanak maguknak teremteni.
    A NOE szerint az otthonteremtés támogatása sokszorosan megtérül a társadalom számára: egyrészt új munkahelyeket teremt, ha többen tudnak építkezni, bővíteni és felújítani, másrészt segíti a fiatal családokat, így a tervezett gyermekek megszületését is.
    Közölték, kiemelten fontosnak tartják, hogy a családok megfelelő otthonban éljenek, a gyermekek egészséges és biztonságos környezetben nevelkedjenek.
    Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a pároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak.
    A családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak a családok huszonöt éves futamidőre, ennek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Közölte azt is: önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.