Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: új korszak kezdődik az otthonteremtésben

2015-12-17 11:17:15

 

Új korszak kezdődik az otthonteremtésben, a családok olcsóbban, gyorsabban, egyszerűbben tudnak otthont teremteni a kormányzati lépések segítségével - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Mára lezárult a devizahitelek korszaka, idén nyáron életbe lépett a családi otthonteremtési kedvezmény, a parlament elfogadta a lakásépítési áfa 27-ről 5 százalékra csökkentését, önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa, és 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, valamint ugyancsak 10 millió forintos állami hitelt biztosítanak majd a három gyermeket vállaló családoknak - sorolta az intézkedéseket, amelyek - fogalmazott - lehetővé teszik a kiszámítható, biztonságos otthonteremtést.
    Halász János hozzátette: "sajnálattal látjuk, hogy az ellenzéki pártok, kivétel nélkül mind, ma sem tudják teljes szívből támogatni a magyar családokat", és elvitatják az otthonteremtési program fontosságát.
    A frakciószóvivő szerint 2010 előtt, "a baloldal kormányzása alatt a kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság, a rettegés uralta a magyar családokat, ha az otthonukról volt szó". A balliberális kormány teljesen magára hagyta a családokat az otthonteremtésben, "a föld színéről is eltörölték" a polgári kabinet otthonteremtési programját - mondta.
    Ráadásul veszélyeztették is az otthonokat, mert "szabad utat adtak a bankoknak", hogy devizahitelekkel árasszák el a családokat - fűzte hozzá a politikus, hangsúlyozva, hogy az Orbán-kormány elszámoltatta a bankokat, forintosította a devizahiteleket, a törlesztőrészletek pedig átlagosan 20-25 százalékkal csökkentek.