Emma napja van. | 2024.04.19

A tervezett ütemben haladnak a pécsi magasház bontásának előkészítő munkálatai

2015-12-17 10:08:40

 

A tervezett ütemben haladnak a pécsi 25 emeletes, magasház néven emlegetett épület bontásának előkészítő munkálatai - tájékoztatta a kivitelező konzorcium csütörtökön az MTI-t.

    A Strabag MML Kft. - Land-Bau Kft. közleményében azt írta, a magasháztól délnyugatra fekvő egykori üvegvisszaváltó épületét már elbontották. Az ahhoz csatlakozó támfalak jövőre tűnnek el, párhuzamosan a 25 emeletes épület - várhatóan februárban induló - bontásával.
    A magasház körül 16 méteres védőzónát alakítanak ki; a társaság nemsokára végez a Hungária úti, 100 méter hosszú ideiglenes elkerülő útszakasz megépítésével, amelyen január 11-én indul meg a forgalom - közölték. Hozzátették, hogy az út mellett biztonságos, kivilágított fedett gyalogosfolyosót építenek, amelynek kivitelezése várhatóan 2016. január végére fejeződik be.
    Kiemelték: a magasház környékén az ünnepek alatt, december 18. és január 4. között semmilyen bontási munkát nem végeznek.
    A 25 emeletes épület bontása várhatóan 2016 februárjában kezdődik el és az év végéig befejeződik. A bontás a legfelső szinttől indul, az épületszerkezeti elemeket szétdarabolják. Ehhez az épület keleti homlokzatánál felállítják Magyarország egyik legmagasabb toronydaruját.
    A balesetveszély csökkentése érdekében Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül.
    A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, amelynek hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni, illetve az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy az ingatlan rekonstrukciója és fenntartás többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.
    A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.
    Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó