Auguszta napja van. | 2024.03.29

Eximbank: nem adtunk állami támogatású hitelt médiafinanszírozáshoz

2015-12-16 17:59:02

 

Az Eximbank nem adott állami támogatású hitelt a TV2-csoport megvásárlásához. Az állami tulajdonban álló, a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó pénzintézet szerdai, az MTI-nek küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy szigorú működési és döntéshozatali szabályok vonatkoznak rájuk.

    Korábban több ellenzéki párt is tiltakozott amiatt, hogy az Eximbank szerintük jogosulatlanul adott 6,72 milliárd forint hitelt Andrew G. Vajna kormánybiztos cégének az TV2-csoport felvásárlásához. Az LMP és az Együtt feljelentést is tett az ügyben.
    Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy az Eximbank - miután az Országgyűlés kiterjesztette a pénzintézet tevékenységi körét - piaci feltételek mellett biztosított hitelt Andrew G. Vajna cégének, vagyis nem támogatott hitelt nyújtott.
    A pénzintézet pedig azt írta közleményében: "Az Eximtörvény szerinti állami támogatással a bank média-finanszírozáshoz hitelt nem nyújtott, költségvetési kamattámogatási forrást nem vett igénybe."
    Közölték, az Eximbank szigorú pénzügyi, gazdasági és jogi feltételek teljesülése esetén köt hitelszerződéseket. Utaltak arra, hogy idén év végéig nagyságrendileg 391 milliárd forint értékben helyeznek ki hiteleket.
    Azt írták, két dolog egészen biztosan nem befolyásolhatja a banki döntéshozatalt "se pro, se kontra": a kérelmező neve, valamint az, hogy pártoknak vagy gazdasági csoportoknak mi a véleményük.
    Közölték, az Eximbank az erre vonatkozó jogszabályok alapján nyújt államilag támogatott exporthiteleket, továbbá piaci forrás bevonása mellett lehetősége van piaci árazással is értékesíteni.
    Azt is írták, hogy a bank a belső döntési eljárásrendjének megfelelően alakítja ki konkrét termékeit, amelyekkel kapcsolatban az Eximbank honlapja nem nyújt minden részletre kiterjedő tájékoztatást, amire a honlap fel is hívja az ügyfelek figyelmét.