Emma napja van. | 2024.04.19

NN: a lakosság kisebb részének van csak nyugdíj célú megtakarítása

2015-12-16 13:27:43

 

A megkérdezettek kétharmada fontosnak tartja az időskorra való öngondoskodást, de 60 százalékuknak nincs semmilyen nyugdíj célú megtakarítása - közölte felmérése eredményét az NN Biztosító szerdán az MTI-vel.

    A biztosító online felmérés 1900 fős mintán, novemberben készült. A megkérdezetteket 20 év feletti, legalább havi nettó 120 ezer forint jövedelemmel rendelkező felnőttek voltak.
    Az öregkori öngondoskodásnak a nyugdíjbiztosítást, az önkéntes nyugdíjpénztárat, valamint a Nyugdíj Előtakarékossági Számlát (NYESZ) tekintették a felmérők. A válaszok alapján megállapították: az 50 évnél fiatalabbak 40 százaléka nem hallott arról, hogy a nyugdíjbiztosítások után immár két éve adójóváírás jár, amelynek a mértéke a befizetés 20 százaléka, de legfeljebb évi 130 ezer forint.
    A megkérdezettek 10 százaléka véli úgy, hogy a nyugdíjra felkészülés teljesen egyéni feladat. Ugyancsak 10 százalék volt azok aránya, akik szerint az időskori jövedelmük elegendő lesz a kívánt életszínvonal fenntartásához. A többség viszont úgy vélte, hogy ruházkodásra, utazásra és szabadidős tevékenységekre jóval kevesebbet tud majd költeni nyugdíjasként, mint jelenleg.
    A jelenlegi nyugdíjasok bevételeit majdnem teljesen az állami nyugdíj teszi ki. A felmérés eredményei szerint Magyarországon nagy a különbség az utolsó fizetés és az első havi nyugdíj között, amit az érintettek a kiadásaik jelentős csökkentésével próbálnak áthidalni. Ezzel a felmérés szerint a többség tisztában is van: a jelenlegi nyugdíjasok 60 százaléka számított arra, hogy nem lesz akkora az időskori bevétele, mint amennyit szükségesnek tart.