Tivadar napja van. | 2024.04.20

Illegális bevándorlás - Idén 4500 menekült hagyta el önszántából Ausztriát

2015-12-16 12:29:19

 

Idén a tavalyinál 36 százalékkal többen, 7500-an tértek vissza Ausztriából anyaországukba, közülük 4500-an önként - közölte az osztrák belügyminisztériumra hivatkozva a helyi közszolgálati média (ORF).

    A minisztérium tájékoztatása szerint a legtöbben, 1100-an Koszovóba, 530-an Irakba, 120-an pedig Afganisztánba utaztak vissza. Az emberek a reméltnél jobb ellátórendszerre és menekültkérelmük gyorsabb elbírálására számítottak. Elutazásukat a belügyminisztérium és az unió támogatta.
    A Caritas segélyszervezet szerint naponta átlagosan 20-30 ember tájékozódik arról, miképp tudná minél előbb elhagyni Ausztriát.
    A biztonságos országokból érkezők esetében a belügyminisztérium tájékoztatása szerint a menekültügyi eljárás átlagosan 15 napig tart. A nem biztonságos országokból, Irakból és Afganisztánból jövők tekintetében pedig akár évekig is eltarthat a kérelem elbírálása.
    Az év végéig Ausztriának 15 ezer helyet kell teremtenie a menekültek befogadására, jelenleg 73 ezer kérelemre várót helyeztek el, vagyis több mint kétszer annyit, mint tavaly. Csaknem hétezren vannak olyanok, akik arra várnak, hogy átmeneti szálláshelyről befogadóközpontokba kerüljenek. A kormány az állami tulajdonban lévő ingatlanokban, az osztrák vasúttársaság (ÖBB), az autópálya felügyelet vagy az erdőgazdaság telepein helyezné el a menedékkérőket.
    2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be Ausztriában. A kormány 2015 végéig több mint 95 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol.
    Az ország déli határrészén ismét érkeznek menekültek, vasárnap 1200-an, hétfőn 650-en, kedden mintegy 900-an lépték át a határt a stájerországi Spielfeldnél. Az utóbbi napokban a menekülteket buszokkal befogadóhelyekre szállították, senkinek nem kellett az átkelőnél található fűtött sátrakban töltenie az éjszakát.
    A határátkelőnél még a héten felállíthatják azokat a konténereket, amelyekben a menekültek ellenőrzését és regisztrációját végzik majd. Ugyan még folynak az egyeztetések az érintett földterületek tulajdonosaival, de elkezdték a kerítés építését is. A munkálatokat az év végéig tervezik befejezni.
    Az osztrák segélyszervezetek szerint az menekültellátó rendszer összeomlott, hiszen még mindig nincs elég befogadóhely a kérelmet benyújtók számára. A menekültügyi eljárás megkezdése gyakran 48 óra helyett három, a fiatalok esetében nem ritkán hat hónapba is telik.
    A legnagyobb kihívás még előttünk áll, hiszen a tízezer menekültet és családtagjaikat integrálni kell a társadalomba - mondta Walter Marschitz, a Hilfswerk segélyszervezet vezetője.
    Bernd Wachter, a Caritas főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy oda kell figyelni a traumatizált menekültek pszichológiai kezelésére is, lehetővé kell tenni a képzésüket valamint azt, hogy el tudjanak helyezkedni.