Gedeon napja van. | 2024.03.28

Évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség, rekordon a foglalkoztatottság

2015-12-16 11:54:57

 

Csaknem tíz éve nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött.

    A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint az októberrel zárult három hónapban átlagosan 5,2 százalék volt az állástalanok aránya; ez a 2006 januárjával zárult háromhavi időszak átlaga óta a legalacsonyabb szint.
    Egy éve még 6,0 százalék volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban.
    Az ONS adatai szerint a rendszeres fizetett munkát végzők száma jelenleg 31,3 millió; ez a 16 és 64 év közötti lakosságon belül 73,9 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg.
    Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni ezt a mutatót.
    A vizsgált három hónapban 1,71 millió volt a bejegyzett munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, 244 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
    Londoni pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor a robusztus munkapiaci helyzet sem indokol egyelőre kamatemelést a Bank of England - a brit jegybank - részéről.
    Scott Bowman, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó közgazdásza a friss munkanélküliségi adatok szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte, hogy a munkanélküliség csökkenésével együtt az átlagbér-növekedés üteme is lassult: az alkalmazotti bérek az októberrel véget ért három hónapban - prémiumok nélkül számolva - átlagosan 2 százalékkal nőttek éves összevetésben az előző negyedévi 2,5 százalékos éves növekedés után.
    A Capital Economics közgazdásza szerint a jelenlegi bérnövekedés jóval elmarad a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez szükséges ütemtől.
    Bowman szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a Bank of England első kamatemelése "még odébb van".
    A Bank of England 2009 márciusa óta 0,50 százalékon tartja alapkamatát.
    Ez abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.
    A belátható időn belüli kamatemelés ellen szól a inflációs dinamika is. A fogyasztói szintű brit infláció ugyanis az elmúlt tíz hónapban mínusz 0,1 százalék és plusz 0,1 százalék között mozgott, és az idén eddig háromszor járt mínuszban az éves összevetésben számolt infláció. Korábban soha nem mértek negatív éves inflációt Nagy-Britanniában azóta, hogy az ONS a fogyasztói árindexek havi közlését a jelenlegi módszertan alapján 1996-ban elkezdte.