Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kövér: fontos, hogy a demográfiai helyzet a közbeszéd része legyen

2015-12-15 19:00:09

 

Lényeges, hogy a közbeszéd része legyen a demográfiai helyzet, hiszen az életünkről, a jövőnkről van szó - mondta az Országgyűlés elnöke kedden az InfoRádió Aréna című műsorában.

    Kövér László kifejtette: az európai országokban belátható időn belül az a helyzet jön létre, hogy nem lehet megállni a demográfiai lejtőn, ezért a kormány minden lehetséges eszközzel segíteni akarja a gyermekvállalást, amit az elmúlt huszonöt évben nem mindig tettek meg a kormányok. Ebben nagyobb szerepet kellene vállalnia a médiának, az egyházaknak és a civil társadalomnak is - vélekedett.
    Úgy látja, miközben nő a Föld lakossága, Európában a népességfogyás a jellemző, ezért előbb-utóbb "beözönlenek" ide azok, akik "életteret látnak itt maguknak", a korábbi otthonukban már nem tudnak vagy nem akarnak élni, és elfoglalják, letarolják azt a civilizációt, amely többi között "a mi ezeréves küzdelmünk árán is felépült".
    Ha azok, akik legalább elméletben egyetértenek azzal, hogy "az a dolgunk a világban nemzetként is, hogy megmaradjunk", megfelelő mintát mutatnak, akkor előrébb jutnánk, és talán nem azoknak a hangja lenne látszólag erősebb, akik "a halál kultúrájának a harsonásai", azt hirdetve, hogy nincs holnap, "csak a ma van, és abban szabad élni" - jelentette ki.
    Az Országgyűlés elnöke szerint az, hogy a hagyományos női és férfi szerepek fontosságát hangsúlyozzák, nem azt jelenti, hogy a nőket "vissza akarjuk zárni a konyhába".
    A házelnök közölte: a lakásépítések áfájának csökkentése is a családokat segíti, és a cél további hatósági bürokratikus eljárások egyszerűsítése.
    Kövér László arról is beszélt, hogy a régi tagállamoknak kicsit nagyobb tisztelettel kellene tekinteniük az új tagállamokra, mert nem azért vették fel őket az unióba, hogy jótékonykodjanak velük, vagy mert lelkiismeret-furdalásuk volt azért az ötven évért, amelyet ezek az országok a "Szovjetunió börtöneiben" töltöttek, hanem mert ez volt az érdekük, például a gazdasági érdekük. Helytelen és erkölcstelen az a beállítás, hogy kegyet gyakorolnának azzal, amiért "némi pénzt visszafolyatnak fejlesztési források formájában" ide - mondta.
    Véleménye szerint ha nem Magyarország lép fel egyedül, akkor nem lehet a problémákat a szőnyeg alá söpörni, és együtt beszélhetik meg, mi legyen Európával, ha már közös Európáról beszélnek. Ma ha valaki nem ért egyet a régi, nagy tagállamokkal, egységbontóként bélyegzik meg, és először igyekeznek erkölcsileg ellehetetleníteni, majd megfenyegetik az anyagi ellehetetlenítéssel - magyarázta. Hozzáfűzte: ugyanakkor sokan vannak, akik egyetértenek a magyar állásponttal, de nem mernek "kilógni a sorból", konfliktusba keveredni.
    A házelnök arra is kitért, hogy a Fidesz "a nép pártja, az emberek pártja, a polgárok pártja", és olyan politikát akarnak folytatni, amely a "társadalmi optimumot" valósítja meg. A választások azt mutatják, hogy nem követtek el alapvető hibát, abba az irányba mennek, amerre az emberek szerint mennie kell az országnak - közölte.
    Azt is mondta, a kormány soha nem azon az alapon döntött egy társadalompolitikai kérdésben, hogy az jó-e valakinek, aki közel áll a kormányhoz, hanem hogy a szélesebb társadalmi csoportoknak hasznos-e, és ha igen, meghozták a szükséges döntést akkor is, ha az a hozzájuk közel állóknak rossz volt.
    Kövér László a többi pártot értékelve kifejtette: a Jobbik és az LMP "rendszerellenes pártoknak mondhatók", a Jobbik sem a belpolitikai rendszert, sem a Magyarországot körülvevő világrendszert nem fogadja el, más helyet képzel el Magyarországnak. Az LMP egyfajta antikapitalista pártként az egész tőkés világrendszert kérdőjelezi meg. E két pártnak van "koherensnek mondható gondolkodásmódja", a baloldal viszont jelenleg kiismerhetetlen, "sötét káosz", és nem tudni, lesz-e belőle még egyszer ütőképes alternatíva - vélekedett.
    Mint mondta, ellenzéknek lennie kell egy demokráciában. Azt is közölte, hogy "bizonyos értelemben" sajnálja, hogy nincs "egy intellektuálisan is bennünket inspiráló politikai erő az ellenzéki oldalon".