Emma napja van. | 2024.04.19

Novák Katalin: hasonló megoldásokat keres a családügyi kihívásokra Ausztria és Magyarország

2015-12-15 18:59:06

 

Hasonló megoldásokat keres a családügyi kihívásokra Ausztria és Magyarország - jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, miután megbeszélést folytatott osztrák kollégájával, Sophie Karmasinnal  kedden Bécsben.

    A találkozó kapcsán az MTI-t tájékoztatva az államtitkár kiemelte: demográfiai, család- vagy ifjúságpolitikáról szóló kérdések esetén fontos megismerni azoknak az országoknak a tapasztalatait, amelyek hasonló helyzetben vannak, mint Magyarország. Elmondta: Ausztriában és Magyarországon egyaránt kedvezőtlen a demográfiai helyzet, a születésszámok és a termékenységi mutatók nem magasak, a két országban közel megegyező értéket mutatnak.
     Novák Katalin elmondta: szó esett Magyarország által már kezdeményezett "családbarát ország" kialakításáról, a családközpontú lépésekről. Az osztrák  családügyi miniszter  szintén aláhúzta Ausztria családközpontú intézkedéseinek fontosságát és szükségességét.
    A két szakpolitikus kutatásokra hivatkozva egybehangzóan megállapította: Magyarországon, Ausztriában, de egész Európában is a munka és a családi élet összeegyeztetése jelenti a legkomolyabb kihívást.
    Az államtitkár tájékoztatása szerint szó esett továbbá a két országban a közelmúltban indult figyelemfelkeltő kampányokról, az Emmi által indított, a testvérek fontosságát bemutató kezdeményezésről, valamint az osztrák minisztérium által készített televíziós spotokról, amelyek a család fontosságát igyekeznek bemutatni.
    Az osztrák miniszter érdeklődött továbbá a bölcsődei ellátórendszer átalakításáról szóló magyarországi törvénytervezetről és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról valamint a kötelező óvodáztatás közeljövőben tervezett bevezetésének feltételeiről is.
    A magyar fél azokról az osztrák kezdeményezésekről tájékozódott, amely szorgalmazza a fiatalok ifjúsági közösségekbe való bevonását valamint a vállalati szférában bevezetendő családbarát gondolkodást.
    Karmasin a találkozón arról is beszélt, hogy az Ausztriában a diplomás nők harminc százaléka nem is tervez gyermeket, ezért az osztrák családügyi minisztérium különösen odafigyel azokra a problémákra, amelyekkel ma szembenéz egy családalapítás előtt álló osztrák fiatal.
    Az államtitkár meglátogatta Osztrák Családkutató Központot (Institut für Familienforschung) is. Az osztrák intézet nemrég szakmai és stratégiai szintű együttműködés kötött a Család-, Ifjúság- és Népességpolitikai Intézettel és megállapodtak abban, hogy a Horizont 2020 uniós kutatási és innovációs programról közös pályázatot nyújtanak be.