Auguszta napja van. | 2024.03.29

KKM: a prágai nagykövet nem mondta, hogy a kormány elutasítja a házelnök kijelentését

2015-12-15 17:32:22

 

A cseh külügyminisztériumba bekéretett prágai magyar nagykövet nem mondta, hogy a magyar kormány elutasítja a parlament elnökének a Právo cseh lapban megjelent kijelentését - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel.

    Kövér László a Právo című cseh lapban pénteken megjelent interjúban azt mondta, hogy Csehországot és Szlovákiát nem kellett volna felvenni az Európai Unióba, amíg jogrendjükben olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul.
    Pető Tibor prágai magyar nagykövet, akit Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden bekéretett hivatalába, korábban az MTI-nek azt mondta: sem a magyar államfő, sem a magyar kormány, sem a magyar külügyminisztérium nem vetette fel azt a kérdést, amelyről Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszélt a Právo napilapnak adott interjújában.
    A találkozó utáni sajtótájékoztatón Lubomir Zaorálek külügyminiszter azt állította: a magyar nagykövet azt közölte vele, hogy a magyar kormány elutasítja a parlament elnökének kijelentését.
    A KKM közleményében kiemelték: a találkozón ez a mondat nem hangzott el.
    Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a V4-es együttműködés a magyar külpolitika egyik sarokpontja, és Magyarország hálás Csehországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának a határőrizetben nyújtott segítségért.
    A visegrádi országok a jövőben is sikeresek lesznek, ha összefognak a kihívásokkal szemben - írták, hozzátéve: még soha nem volt olyan jó az együttműködés Magyarország és Csehország között, mint most.