Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 2. rész (lakásáfa)

2015-12-15 10:19:21

 

 Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnökének közlése szerint az új építésű lakások forgalmi adójának csökkentésével a kormánynak az a célja, hogy minden magyar család minél olcsóbban saját lakáshoz jusson. Az egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról szóló javaslat keddi parlamenti vitájában a Fidesz támogatta a javaslatot, az MSZP vezérszónoka azt mondta, pártja szerint inkább az alapvető élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni. 

 

 

    Rogán: minden magyar család minél olcsóbban jusson saját lakáshoz

    A miniszterelnök kabinetfőnökének közlése szerint az új építésű lakások forgalmi adójának csökkentésével a kormánynak az a célja, hogy minden magyar család minél olcsóbban saját lakáshoz jusson.
    Rogán Antal elmondta: ha valaki mások által épített ingatlant vásárol, akkor a végszámla áfatartalma az eddigi 27-ről 5 százalékra csökken jövőre. 
    Ha valaki saját maga építkezik, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja - az építkezés során keletkezett számlák esetében - az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig - tette hozzá. 
    A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elmondta azt is, hogy a 300 négyzetméter alatti ingatlanoknál nem kell építési engedélyt kérni a jövőben, mindössze bejelentési kötelezettség lesz.
    A fővárosi forrásmegosztásról Rogán Antal azt mondta, a kormány teljesíti Tarlós István kérését, a főpolgármester elérte a célját: ha a javaslatot a parlament elfogadja, akkor a fővárosi kerületek nagyobb mértékben fognak hozzájárulni a tömegközlekedés finanszírozásához, mint eddig.

    Törvényalkotási bizottság
    
    Balla György, a törvényalkotási bizottság fideszes előadója szerint a testület ülésén a szocialistákon kívül mindenki támogatta, hogy az új lakások áfája csökkenjen. Szerinte ez azért van, mert az MSZP kormányon sem támogatta az emberek lakásvásárlását, eltörölte az otthonteremtési támogatást és háromszor is emelte az áfát.    
    Bárándy Gergely, a törvényalkotási bizottsága kisebbségi véleményének szocialista előadója közölte, támogatják az áfacsökkentést bármilyen területen, az a baj, hogy a javaslatban sok minden más is szerepel. A képviselő először az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését szorgalmazta.
    Kifogásolta a fővárosi forrásmegosztást, mert szerinte a kormány egy fillért sem ad a költségvetésből a BKV finanszírozására, hanem azt mondja, Budapest oldja meg azt saját bevételeiből.
    
    Fidesz: az áfacsökkentés az évtized az egyik legfontosabb gazdaságtörténeti döntése
    
    Szatmáry Kristóf (Fidesz) úgy értékelte, hogy ennek az évtizednek az egyik legfontosabb gazdaságtörténeti döntése előtt áll a parlament és Európa egyik legalacsonyabb lakásépítési áfáját vezetik be.
    Szerinte az intézkedés hozzájárulhat a gazdasági növekedés fenntartásához, 100-120 milliárd forint új beruházást generálhat évente, amely 0,2-0,3 százalékkal növelheti a GDP-t éves szinten.
    Reményét fejezte ki, hogy az áfacsökkentés bővíti a foglalkoztatást is. Számítások szerint akár évi 5-7 ezer új munkahely jöhet létre. Nem tartotta azt sem kizártnak, hogy a külföldön dolgozókat hazacsábítják ezek a munkahelyek.
    A kormánypárti vezérszónok szerint az áfacsökkentéssel az új építésű lakások ára mintegy 20 százalékkal eshet, de az sem kizárt, hogy még jelentősebb lesz az árcsökkenés a nagy kereslet miatt. Hozzátette: éves szinten mintegy 5 ezer új lakás épülhet.
    Szatmáry Kristóf az áfacsökkentés kapcsán megjegyezte, nem kizárt, hogy Brüsszellel is meg kell vívni a csatákat.
    A fővárosi forrásmegosztásról közölte, hétfőn egyeztetett polgármesterekkel, akik jelezték, hogy vállalják ezt a megállapodást. Ugyanakkor a tömegközlekedés finanszírozása az agglomerációt is érint, és annak hozzájárulása még nyitott kérdés - mondta.    

    MSZP: miért csak négy évre csökkentik az áfát?

    Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka érthetetlennek nevezte, hogy ha már ilyen fontos a kormánynak az építőipar, miért csak négy évre csökkenti a lakásáfát 5 százalékra. Miért nem fontos az építőipar 2020. január 1. után? - kérdezte.
    A szocialisták szerint egyébként rossz az irány - mondta -, mert a társadalmi problémák között nem az építőipar válsága van az első helyeken, hanem a dolgozói szegénység növekedése, az egyre bonyolultabb adórendszer és a bürokrácia.
    Miért nem állítják vissza például a minimálbér adómentességét? - tette fel a kérdést.
    Burány Sándor közölte: pártja szerint inkább az alapvető élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni.
    Kifogásolta továbbá, hogy az áfacsökkentés mellett több más kérdéssel is foglalkozik a törvényjavaslat, így például a fővárosi forrásmegosztás rendszerének megváltoztatásával. A kerületektől vesznek el pénzt, hogy a fővárosnak több legyen - magyarázta. Ez a választókerületében, Kispesten mínusz 50 millió forintot jelent 2016-ban - jegyezte meg, elképesztőnek nevezve a módosítást.
    Kitért a tervezett filmipari változtatásokra is, amelyekkel kapcsolatban azt kérdezte: Andy Vajna szólt valamelyik kormánytagnak, hogy nincs elég főszerep az asszonynak?