Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: áfa, kivándorlás, fiatalok, bevándorlás)

2015-12-14 15:00:12

Az áfacsökkentésről, a fiatalokról és a kivándorlásról, valamint az illegális bevándorlásról volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

    
    MSZP: az alapvető élelmiszerek áfáját is csökkenteni kellene
    
    Gőgös Zoltán (MSZP) a miniszterelnök által bejelentett, az új építésű lakóingatlanok forgalmi adójának csökkentéséről azt mondta, minden áfacsökkentésnek örülni kell, de várták, hogy ezt a bejelentést kiegészítik az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével. Érvelése szerint a lakóingatlanok áfájának csökkentése 11-12 ezer embert, az élelmiszerek áfájának csökkentése viszont sok millió embert érinthet.
    Jelezte, hogy kihasználják az alkalmat, és módosító javaslatot nyújtanak be a többi között a tej, egyes kenyérfajták, a tojás áfájának csökkentésére.
    Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke szerint "a kétszínűség iskolapéldája", amit a szocialista politikus mond, hiszen az MSZP kormányon 15-ről 25 százalékra emelte az áfát. A szocialisták csak a választások előtt csökkentették az áfát, majd a választások után ismét felemelték - közölte, hozzátéve: az áfaemelés mellett a személyi jövedelemadót is emelték.
    Az áfacsökkentéséről elmondta, ez segít abban, hogy olcsóbban lehessen lakáshoz jutni, és szolgálja azt, hogy Magyarországon mindenki hozzájuthasson egy megfizethető árú otthonhoz. Emellett fellendíti a gazdaságot, munkahelyeket teremt - sorolta a várt előnyöket.
        
    LMP: tisztességes fizetések kellenek
    
    Szél Bernadett (LMP) szerint rengeteg magyar dolgozik külföldön, amit bizonyít, hogy tavaly rekordösszeget, 920 milliárd forintot utaltak haza. Mint mondta, ezek az emberek nem romantikus kalandvágyból távoztak az országból, többségük azért ment el, mert nem tud megélni Magyarországon. Hozzátette: most már azért is lehet izgulni, hogy késik a fizetés, bár lehet, hogy ez "az államtitkár-hadseregnek nem gond".
    Kövér László házelnök hétvégi, a Fidesz kongresszusán elmondott beszédére reagálva azt mondta, ha a házelnököt zavarja a demográfiai helyzet, akkor azért kellene tenni, hogy ne menjen el a szülőképes korú nők 6-8 százaléka külföldre. Ehhez tisztességes fizetésekre és rugalmas munkavállalási formákra van szükség - mondta.
    Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára szerint az ellenzéki pártok elhallgatják, hogy a magyar gazdasági és foglalkoztatási adatok pont az ellenkezőjét mutatják annak, amit mondanak. Elmondta, négymillió felett van a foglalkoztatottak száma, a gazdaság tartós növekedési pályára állt, a reálbérek pedig nőnek.
    A fiatalok foglalkoztatását segíti a munkahelyvédelmi akció, 2014-20 között pedig 200 milliárd forint uniós forrás van erre a célra, amivel legalább 180 ezer fiatalnak tudnak segíteni - részletezte.
    
    KDNP: egész pályás letámadás Magyarország ellen
    
    Hollik István (KDNP) Brüsszel, az európai balliberális elit egész pályás letámadásaként értékelte Magyarország ellen a menekültügyi szabályok miatt indult kötelezettségszegési eljárást, a Európai Humanista Föderáció európai polgári kezdeményezését, vagy Gyurcsány Ferenc cégének uniós megbízásait.
    Szerinte az európai balliberálisok egy migránsokkal feltöltött, nemzeti identitásától megfosztott európai egyesült államok felé akarják terelni a kontinenst. A kereszténydemokraták azonban a sokszínű Európában hisznek, amelynek a kereteit a kereszténység adja, és a nemzetek Európáját szeretnék - jelezte.
    Rogán Antal válaszában kijelentette, a kormány továbbra is eltökélt és nem fogadja el a kötelező betelepítési kvótát. Nem engedik meg, hogy a magyarok feje fölött döntsék el, hogy kikkel kell a magyaroknak együtt élniük - indokolt. Elmondta azt is, hogy a kormány partnereket keres a kvótával szembeni fellépéshez.
    A miniszter azt kérte, hogy az ellenzéki pártok - különösen a baloldaliak - európai parlamenti képviselői is ellenezzék a kötelező betelepítési kvótát.
    Beszélt arról is, hogy a kvótáról indított petíciót pártok feletti ügynek tartja.
    Rogán Antal szerint ebben a kérdésben a brüsszeli döntéshozóknak vissza kellene térnie Európa demokratikus hagyományaihoz.
    
    Jobbik: nem habonyi életpályát kínálunk a fiataloknak
    
    Dúró Dóra (Jobbik) azzal magyarázta pártja népszerűségét a fiatalok körében, hogy a problémáikra érzékeny válaszokat adnak, és nem "egy habonyi életpályamodellt kínálunk nekik". Szorgalmazta a valódi munkahelyteremtést, az oktatási rendszer fejlesztését, a családalapítás támogatását.
    A fiatalok elutasítják a Fidesz 20. századi mentalitását, mert abban "az öregecskedő politikusokat" látják a kormánypártban - mondta.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár azt mondta, az elmúlt hetekben a Jobbik legismertebb politikusává Kovács Béla vált, ezért a párt vissza akar nyúlni azokhoz az időkhöz, amikor még jobboldali ifjúsági közösségnek hívták. Amikor egy titkosszolgálati múlttal rendelkező férfi jellemzi a Jobbikot, akkor ráfér a Jobbikra is egy ráncfelvarrás - közölte.
    Elmondta azt is, hogy az elvándorlás Magyarországon kisebb mértékű, mint Lengyelországban vagy Romániában.