Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elemzők: kedvezőek az ipari növekedés kilátásai 

2015-12-14 12:27:38

 Folytatódhat az ipari termelés bővülése az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik ugyanakkor jövőre lassuló növekedésre számítanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, hogy októberben sorozatban 26. hónapja erősödött az ágazat.

    Októberben az ipari termelés 1,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest és 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első tíz hónapjában az ipari kibocsátás 7,1 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában - erősítette meg a december 8-i előzetes adatokat hétfőn kiadott második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
    Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője úgy látja, az ipari kilátások továbbra is nagyon kedvezőek, ezt mutatja a kiemelt feldolgozóipari ágazatok októberi rendelésállományának 11,1 százalékos, illetve az új rendelések volumenének 20,3 százalékos növekedése az előző év azonos időszakához képest.
    Az ipari termelést olyan szinten tudja "húzni" az autógyártás, ami érdemi növekedési pályára állítja az egész ágazatot - fogalmazott az elemző, kiemelve, hogy a járműgyártás termelésének volumene csaknem 27 százalékkal bővült éves összevetésben.
    Balatoni András arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok adatai alapján a magyar ipari teljesítmény elválik a némettől; hiába romlanak a német kilátások, a magyar ipari növekedési pálya továbbra is kedvező - mutatott rá.
    Az elemző az első tíz hónap átlaga alapján a teljes idei évre 7,5 százalék körüli növekedésre számít, hozzátette ugyanakkor, hogy az év végi, főként a decemberi várható növekedés nagyon bizonytalan.
    Jövőre várhatóan lassuló ütemben emelkedik majd az ipari temelés, nem látni a friss külföldi működőtőke-befektetéseket - jelezte Balatoni András.
    Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank makroelemzői is kifejtették az MTI-hez eljuttatott kommentárjukban: az elmúlt hónapokban látott folyamatok szinte változatlanok maradtak, továbbra is az autóipar volt az ipari termelés elsődleges motorja.
    Az autóipar jelentőségét jól mutatja, hogy a magyar feldolgozóipari termelés csaknem egyharmadát biztosítja. A többi nagy súlyú iparág, mint például az éves összevetésben 3,5 százalékkal bővülő élelmiszergyártás, valamint 12,7 százalékkal duzzadó elektronikai cikkek gyártása is hozzájárult az októberi ipari termelés növekedéséhez - hívták fel a figyelmet.
    Kommentárjuk szerint a beszerzési menedzser index, illetve a rendelésállományi mutatók alapján folytatódhat az ipari termelés bővülése novemberben, illetve decemberben is. Nem várható azonban az októberihez hasonló ütem, mert 2014 utolsó két hónapja kifejezetten erős volt, így magasabb bázisról kell "elrugaszkodni" - közölték.
    Az Erste elemzői szerint míg tavaly átlagosan 7,7 százalékkal bővült az ipari termelés, idén valamelyest kisebb mértékben, 7 százalék körüli ütemben emelkedhet, jövőre pedig várakozásuk szerint 4-5 százalékra lassulhat az ipari termelés növekedése.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében hangsúlyozta, hogy októberben sorozatban 26. hónapja erősödött az ágazat.
    Az ipar növekedése továbbra is kiegyensúlyozott szerkezetben zajlik, a feldolgozóipar tizenhárom alágából tizenegyben termelésbővülést mértek, és az ország minden régiójában nőtt az ágazat teljesítménye - közölte a tárca, hozzátéve, hogy az októberi bővülést továbbra is a feldolgozóipar, azon belül a járműgyártás és a hozzá szorosan kapcsolódó ágazatok támogatták érdemben.
    A minisztérium szintén kiemelte, rövid távon az ipari termelés növekedését vetíti előre az a tény, hogy a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése októberben kiemelkedő mértékben emelkedett a tavalyihoz képest, és a bizalmi indikátorok változatlanul pozitív képet vetítenek előre.
    Az ipari termelésben mért pozitív értékek is bizonyítják azt, hogy a magyar reformok működnek - áll a tárca közleményében.