Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vasárnap tartja a korábban elhalasztott tisztújító kongresszusát a Fidesz

2015-12-12 06:41:56

 Huszonhatodik, tisztújító kongresszusát tartja vasárnap a Fidesz.

    A tanácskozás eredetileg november 15-én lett volna, de elhalasztották, mert a november 13-i párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el aznapra. Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök akkor úgy fogalmazott: egy pártkongresszus mindig ünnep, és ebben a helyzetben nem lehetséges ünnepelni.
    A vasárnapra halasztott egész napos kongresszust ezúttal nem a Millenáris Parkban, hanem a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén tartják.
    A kormánypárt arról tájékoztatott, hogy felszólal majd mások mellett Kövér László házelnök, a Fidesz országos választmányának elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Szájer József európai parlamenti képviselő és Tarlós István főpolgármester.
    Orbán Viktor várhatóan délután mondja el beszédét.
    A Fidesz legutóbb 2013. szeptember 28-án tartott tisztújító kongresszust, amelyen újraválasztották pártelnökké Orbán Viktort, aki 2003 óta a Fidesz elnöke, korábban pedig 1993 és 2000 között is ő állt a párt élén. A küldöttek akkor Kósa Lajost, Lázár Jánost, Pelczné Gáll Ildikót és Pokorni Zoltánt választották alelnöknek.
    Az alelnöki posztokon most több változás is várható.
    A Fidesz alapszabálya szerint a kongresszus a párt legfelsőbb tanácskozó és döntéshozó szerve. Tisztújító kongresszust kétévente kell összehívni.