Gedeon napja van. | 2024.03.28

Összeverekedtek ukrán kormánypárti képviselők a miniszterelnök beszámolója közben

2015-12-11 11:49:34

Verekedés tört ki kormánypárti képviselők között az ukrán parlamentben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnöknek a kormány egyéves munkájáról szóló pénteki beszámolója közben.

    A dulakodás  a két legnagyobb kormánypárti frakció, az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja és a miniszterelnök vezette Népi Front tagjai között robbant ki, miután az elnök pártjának egy képviselője - aki aláírásokat gyűjt a kormány elleni bizalmatlansági indítvány napirendre tűzéséhez - karon fogva megpróbálta "lekísérni" Jacenyukot a szónoki emelvényről.
    Jacenyuk kijelentette, hogy kész lemondani a kormányfői tisztségről, ha a parlament így dönt. "Magamra vettem a felelősséget a legnépszerűtlenebb döntésekért, amit országunkban senki nem tett meg az elmúlt húsz évben" - szögezte le. Szavai szerint amikor elvállalta a tisztséget, tisztában volt azzal, hogy népszerűsége hanyatlani fog.
    A miniszterelnök a várakozásokkal ellentétben nem a hivatalos éves kormányfői beszámolót tartotta meg, hanem a minden héten szokásos, úgynevezett kormányóra keretében beszélt a kabinet munkájáról, és válaszolt a képviselők kérdéseire. Jurij Lucenko, Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezetője ezt azzal magyarázta, hogy a kormány első évéről szóló beszámolót írásban 15 nappal korábban kellett volna eljuttatni a képviselőkhöz, ezt azonban a kabinet nem tette meg.
     Jacenyuk beszámolójában kijelentette, hogy az elmúlt egy évben komoly eredményeket ért el a kormányzat a parlament támogatása mellett, viszont még bőven akad tennivaló. Kiemelte, hogy az államadósságot 73 milliárd dollárról 66 milliárd dollárra sikerült csökkenteni. "Megtanultunk úgy hitelt felvenni, hogy közben csökkentsük az államadósságot" - jegyezte meg. Emlékeztetett arra, hogy ebből 35 milliárd dollárt a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics volt elnök négy éve alatt vett fel az ország.
    A miniszterelnök szavai szerint az ország devizatartaléka egy év alatt 6 milliárdról 13 milliárd dollárra növekedett. "A kincstár számláin jelenleg 95 milliárd hrivnya van, ami lehetővé teszi, hogy a béreket, nyugdíjakat, minden szociális ellátást időben kifizessünk, finanszírozzuk az ukrán fegyveres erőket, és stabilan tartsuk a gazdaságot" - hangsúlyozta. Közölte, hogy idén az országban 15 millióan kaptak állami támogatást a rezsiköltségek kifizetéséhez. Ugyanakkor elismerte, hogy az infláció mértékét - amely szavai szerint jelenleg 42 százalékos - nem sikerült olyan mértékben mérsékelnie a kormányzatnak, amennyire tervezte.
    A kormányfő kiemelte még, hogy az európai uniós országok reverz, azaz visszafordított gázszállításának köszönhetően megszűnt Ukrajna teljes energiafüggősége Oroszországtól, továbbá Kijev teljesítette az uniós vízummentesség minden követelményét. Bejelentette, hogy a kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek a jövő évi költségvetés és az adótörvények módosítására készített előterjesztéseket.
    A miniszterelnöki beszámoló alatt különböző parlamenten kívüli politikai erők, köztük a jobboldali Szabadság (Szvoboda) párt a törvényhozás épülete előtt tüntetett, Jacenyuk leváltását követelve.
    Egy éve szavazta meg a parlament a kormányprogramot, és eddig bizalmatlansági indítványt nem lehetett benyújtani a kabinettel szemben, most viszont lejárt a kormány "védettségének" ideje.
    Elemzők a miniszterelnök esetleges menesztésével kapcsolatban az ukrán sajtóban emlékeztettek arra, hogy Joe Biden amerikai alelnök a hét eleji kijevi látogatásakor az államfőt, a kormányt és a parlamentet is együttműködésre szólította fel.