Auguszta napja van. | 2024.03.29

Médiatanács: burkolt reklámok miatt büntetés a TV2-nek

2015-12-11 09:44:54

 Burkolt reklámok tilalmára vonatkozó és a termékmegjelenítési szabályok ismételt megsértése miatt összesen 1,62 millió forint bírságot szabott ki a TV2 médiaszolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - tájékoztatta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-t.

    A közlemény szerint a jogsértéseket a Több mint testőr és A milliomos szakács című adásokban követték el egy szépségápolási termék és étrend-kiegészítő indokolatlanul részletes bemutatásával, illetve egy élelmiszeráruház-lánc logójának hangsúlyos feltüntetésével a szereplők öltözékén.
    A testület a burkolt reklám közzétételi tilalmát első alkalommal megsértő Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, mert az M1 Itthon vagy! című hazai turisztikai műsorában egy Nógrád megyei családi manufaktúrát jogszerűtlenül népszerűsített.
    Továbbá egy hatósági ellenőrzés megállapításai alapján a médiatanács figyelmeztette az RTV Részletes és a Színes RTV műsorújság kiadóit, mert azok néhány televíziós csatorna műsora esetében júniusban elmulasztották a törvényileg előírt korhatárjelzési piktogramok használatát - tartalmazza a közlemény.
    Közlésük szerint, a hatóság legfrissebb tanulmányában az idei első félév hírműsoraiban előforduló szociális csoportok - civil és társadalmi szervezetek, az inaktívak, fogyatékkal élők, kisebbségek és migránsok - megjelenítését elemezte. Az úgynevezett társadalmi sokszínűség vizsgálatában a legnagyobb változást a migránsok reprezentációja hozta, amelynek esetszáma a megelőző félévekhez képest megtízszereződött, néhány tucatról 522-re ugrott.
    A nők szereplése a hírműsorokban a férfiakhoz képest továbbra is csupán egyötödös arányt képvisel - annak dacára, hogy a teljes társadalomban mért arányuk 52,5 százalék. A hat hónap során összesen közel 95 ezer szereplő feltűnését regisztráló jelentés az M1, a Duna TV Híradója, a Kossuth Rádió 180 Perc, Déli és Esti Krónika, a TV2 Tények, az RTL Klub, az ATV, a Hír TV, az Echo TV Híradója és a Class FM Hírek műsorának minden adását nagyító alá vette. A teljes tanulmány a www.nmhh.hu oldalon olvasható.
    Alakilag érvényes pályázatok nyilvántartásba vételéről is döntött a hatóság. Az Esztergom 97,4 MHz, a Gyál 98,9 MHz, a Pécel 91,7 MHz és a Piliscsaba 104,2 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására kiírt felhívásra beérkezett ajánlatokat nyilvánították érvényesnek a hiánypótlás után - közölte a kommunikációs igazgatóság.