Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: a magyarországi kkv-knál dolgozók aránya magasabb az uniós átlagnál

2015-12-11 09:43:53

Meghaladja az európai uniós átlagot a magyarországi kis- és közepes vállalkozásoknál dolgozók aránya, a magyar kkv-k a foglalkoztatottak 70-71 százalékának adnak munkát, míg az Európai Unióban a munkavállalók 66-67 százaléka dolgozik ilyen cégnél - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken Nagykanizsán.

    Cseresnyés Péter a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ indulásának ötéves évfordulóján tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a jelentős különbség ellenére azért is van szükség a magyarországi kkv-k támogatására, mert ezeknek a termelési hatékonysága alacsonyabb az uniós átlagnál.
    Hozzátette: a kkv-k támogatására az elmúlt négy év alatt 41 milliárd forintot fordított a magyar kormány. Ez az összeg 3700 vállalkozás számára adott fejlesztési lehetőségeket. Példaként hozta fel, hogy 2014-ben a kkv-k munkahelyteremtő beruházási pályázatának 13 milliárd forintos keretéből 6500 új munkahely létesült, további 2-3 milliárd forint pótlólagos forrással pedig még újabb 1600 álláshelyet teremtettek.
    Kitért arra is, hogy a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program során állami forrásból finanszírozott képzést kapnak a kezdő vállalkozók, akik azután a jól megvalósítható üzleti terveikhez maximum hárommillió forinthoz is juthatnak.
    Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) egyebek közt arról beszélt, hogy a kezdeti indulás ellenére mára alig maradt üres hely a nagykanizsai inkubátorházban, ahol alacsony rezsiköltség mellett a piaci ár alatt kaphatnak az induló vállalkozások helyiségeket. A vállalkozások támogatása pedig azért fontos, mert az általuk befizetett adóforintokból működhet a város is.
    Említést tett arról, hogy a város ipari parkjának bővítése - miután alig tízegynéhány hektárnyi üres terület maradt - a Modern városok programjának keretében már elindult, a területi operatív program 7,9 milliárd forintos forrásából pedig jelentős rész jut gazdaságfejlesztésre. A város az ipari park jobb megközelíthetősége érdekében a közelmúltban a buszközlekedés megszervezésében segített, most pedig új kerékpárút is épül, amelyhez a szintén készülő biciklikölcsönző hálózat egyik dokkolóállomását is az ipari parknál állítják fel.
    Mihovics Zoltán, a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ vezetője az eddigi eredményeikről elmondta: a ház működésének öt éve alatt 65 vállalkozásnak biztosítottak helyet, ebből 35 kezdő vállalkozás volt. Jelenleg 34 kkv bérel helyiséget - akad köztük több száz millió éves forgalmat lebonyolító mikrovállalkozás is -, és ezzel 85-90 százalékos a kihasználtságuk - közölte.