Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁEEK: ingyenesen letölthető az egészséggel kapcsolatos új mobilalkalmazás

2015-12-10 13:52:54

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által európai uniós támogatással létrehozott, csütörtöktől ingyenesen letölthető MeNTA okostelefonos alkalmazás segítségével mindenki információkhoz juthat egészségének megőrzése érdekében - tájékoztatta a központ az MTI-t.

    A MeNTA (Mobil EgészségNapló és Tájékoztató Alkalmazás) alapvető célja az egészségtudatos magatartás támogatása, valamint a legkorszerűbb technikai eszközök felhasználásával egy mindennapi segédeszköz biztosítása az egészséges életmód fenntartásához - olvasható a közleményben.
    Közölték, a MeNTA elősegíti az egészségi problémák monitorozását és kezelését, különösen a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség esetén. Egészségterv készítésével és követésével, a mozgás- és táplálkozásnaplók segítségével sokkal egyszerűbbé válik az előzetesen beállított cél elérése - írták. 
    Az ÁEEK kifejtette: a vércukor- és vérnyomásnaplóban feljegyezhetők a mért értékek, a testtömegnaplóban követhető a testsúly változása, a táplálkozásnaplóban a kalóriabevitel, a mozgásnaplóban pedig a fizikai aktivitás értékei. Gyógyszer- és szolgáltatáskereső, mintegy hatszáz szócikkes betegségkalauz, interaktív térkép, útvonaltervező, az egészségügyi intézmények és gyógyszertárak elérhetőségei is megtalálhatók az alkalmazásban.
    Hozzátették, az alkalmazás fontos gyakorlati tanácsokkal látja el a felhasználókat, figyelmeztethet például arra, hogy be kell venni a gyógyszereket, vagy kiértékeli a különböző naplókba bevitt adatokat.
    Az alkalmazás továbbfejlesztett változatában lesz lehetőség arra, hogy az egészségügyi intézményeknél vagy a háziorvosnál tárolt adatokat a felhasználók kiegészítsék egyéni mérésekkel, és megosszák ezeket az információkat a háziorvossal.
    Az alkalmazás csütörtöktől ingyenesen letölthető Android és iOS készülékekre - áll a közleményben.