Auguszta napja van. | 2024.03.29

GVH: keveset tudnak a vállalkozások a kartellezésről

2015-12-10 11:03:40

 

 A vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv) nincsenek tisztában sem a kartellezés fogalmával és következményeivel, sem azzal, hogy úgy is kiléphetnek a kartellből, hogy ezzel jelentősen mérsékelhetik a következményeket - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felmérésére hivatkozva a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda csütörtökön az MTI-vel.

 

    A versenyhatóság az ismeretek bővítésére online, anonim kapcsolat-felvételi rendszert hozott létre, kartell chat néven. Az internetes oldal lehetővé teszi a titkos megállapodásokról információval rendelkezőknek, hogy tudásukat anonimitásuk megőrzése mellett oszthassák meg a GVH felderítő irodájának munkatársaival, miközben nem kell számolniuk negatív következményekkel.
    A közlemény idézi Juhász Miklóst, a GVH elnökét, aki elmondta, a kartellek rendkívül károsak a gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, általános hatékonyságcsökkenést okoznak.
    A chat-en névtelenül tehetők fel például a kartellekkel, a GVH kartellellenes, úgynevezett engedékenységi politikájával és eljárásával, valamint az informátori díjjal kapcsolatos kérdések is.
    A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy kartellezni nem kifizetődő, mert hosszútávon nem tudnak nagyobb nyereséget elérni azok a vállalkozások, amelyek kartell részesei, mint azok, akik tiszta versenykörnyezetben értékesítik termékeiket, szolgáltatásaikat.
    A versenyhatóság, az általános versenyjogi megfelelést ösztönző tavalyi kampánya folytatásaként, kommunikációs kampányt indít az engedékenységi politika népszerűsítésére a Nem marad köztetek szlogennel - áll a közleményben.